Stille tocht op Aruba voor Mitch Henriquez

Het lichaam van Mitch Henriquez, de man die eind vorige maand overleed na een hardhandige arrestatie in Den Haag, is aangekomen bij een begrafenisonderneming op Aruba.
Het lichaam van Mitch Henriquez, de man die eind vorige maand overleed na een hardhandige arrestatie in Den Haag, is aangekomen bij een begrafenisonderneming op Aruba. Foto ANP/Prince Victor

Het lichaam van Mitch Henriquez, die op zaterdag 30 juni overleed door politiegeweld bij zijn arrestatie, is aangekomen op Aruba. Op het eiland werd een stille tocht gelopen voor de 42-jarige Arubaan. Vanmiddag komt in Den Haag de gemeenteraad bijeen om te praten over het incident met dodelijke afloop.

In totaal liepen ongeveer 70 mensen de tocht, die van luchthaven Reina Beatrix naar een begrafenisonderneming ging. Daarbij waren veel familie en vrienden aanwezig. De moeder van Henriquez en zijn zussen reden in de stoet mee, net als het vestigingshoofd van de Nederlandse Vertegenwoordiging in Aruba. Eerder werd ook in Nederland al een stille tocht gehouden, daarbij liepen enkele honderden mensen mee.

De familie van Henriquez heeft nog geen besluit genomen over mogelijke juridische stappen. Op Aruba zei Lila, de oudste zus van Henriquez, tegen ANP:

“Prioriteit nu is dat mijn broer wordt begraven. Daarna gaan we gerechtigheid halen. Dat is de volgende stap.”

Haagse gemeenteraad bespreekt arrestatie en rellen

Vanmiddag komt de gemeenteraad van Den Haag bijeen om te praten over de arrestatie waarbij Henriquez over het leven kwam. De partijen willen weten wat er precies is gebeurd. Ook zullen de rellen die na het bekend worden van het overlijden van Henriquez uitbraken in de Schilderswijk worden besproken. De gemeenteraad wil weten hoe de gemeente nieuwe rellen gaat voorkomen.

Tijdens het muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark in Den Haag werd Henriquez aangehouden omdat hij volgens de politie riep dat hij een wapen had en zich hevig verzette tegen de arrestatie. Getuigen vertellen een ander verhaal. Henriquez zou wat luidruchtige grapjes hebben gemaakt met zijn vrienden, waarop hij werd gewaarschuwd door de politie en doorliep.

NFI doet onderzoek

Eerst ontkende de politie dat de dood van Henriquez de schuld was van de agenten. Later stelde het OM echter dat Henriquez zeer waarschijnlijk is omgekomen als gevolg van politiegeweld. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet sectieonderzoek, het is nog niet bekend wanneer deze resultaten naar buiten komen.

Nadat op het internet filmpjes verschenen van de arrestatie werd het een aantal avonden onrustig in de Haagse Schilderswijk. Daarbij braken rellen uit. Mensen verwijten de het Haagse politiekorps ‘institutioneel racisme’. Meer dan 250 mensen werden opgepakt, waarvan er elf nog vastzitten.

    • Sam de Voogt