Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Plannen voor moskee in Gouda voorlopig weggestemd

Exterieur van de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne waar op het terrein de moskee gebouwd had moeten worden.
Exterieur van de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne waar op het terrein de moskee gebouwd had moeten worden. Foto ANP / JERRY LAMPEN

Voorlopig komt er geen nieuwe moskee in Gouda. De gemeenteraad stemde vanavond tegen het toekennen van de nodige financiering voor de aankoop van het terrein van de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne, waar het islamitisch centrum annex moskee zou komen te staan. Dat meldt het ANP.

Het was de bedoeling dat de gemeente een deel van het terrein zou doorverkopen ten behoeve van de bouw van de moskee en het islamitisch centrum. De gemeenteraad stemde tegen met de kleinst mogelijke minderheid: 18 tegen 17.

Intimidatie

Er was een hoop te doen over de ‘megamoskee’ waar 1.500 bezoekers in zouden kunnen. Na verzet van buurtbewoners werd de omvang van het project teruggebracht tot een moskee voor maximaal negenhonderd bezoekers. Raadsleden die hun voorkeur uitspraken voor de bouw van het gebedshuis zijn de afgelopen tijd bedreigd en geïntimideerd.

NRC-journalist Andreas Kouwenhoven schreef vandaag in nrc.next:

“De moskee past volgens het stadsbestuur in het bestemmingsplan. Maar de buurt wil het niet. De bezwaren lopen uiteen: bewoners zijn bang dat de moskee radicale moslims aantrekt, dat de waarde van hun woning daalt en ze willen geen parkeeroverlast.”