Grateful Dead leeft voort in bootlegparadijs

Het is nu echt voorbij voor The Grateful Dead. De vijftig jaar geleden opgerichte band gaf zondag zijn allerlaatste optreden. 70.000 fans waren getuige van de laatste show in Chicago. Eigenlijk was de band, beroemd om zijn in jams ontsporende concerten, al gestopt in 1995 toen voorman Jerry Garcia overleed, maar de leden speelden nog onder verschillende namen samen.

Dat zal er nu niet meer van komen, zweerden ze. En toch is er voor de liefhebbers nog veel nieuws te ontdekken. De fans, ‘Deadheads’ genoemd, gelden als de fanatiekste onder de muziekliefhebbers. Velen reisden de muzikanten avond na avond achterna. Dat er stiekem opnames werden gemaakt, werd door de band getolereerd. En het leverde honderden bootlegs op, die nog steeds driftig worden verzameld.

De fans zijn al lang niet meer aangewezen op cassettes en cd’s. De meeste opnames staan inmiddels online. Maar bij The Grateful Dead zijn ze wel heel goed geordend, en het zijn er ook héél veel. Op de website archive.org/details/GratefulDead vind je meer dan 10.000 (!) opnames. Helaas, 10.000 unieke optredens zijn het niet. Zo vind je van het concert op 8 mei 1980 in het Civic Center in Glenn Falls (New York) acht versies. Zodat je klassieke nummers als Uncle John’s Band steeds weer net anders kunt beleven.

    • Merlijn Kerkhof