‘Onderzoek Henriquez duurt nog maanden’

Nabestaanden van Henriquez organiseerden eerder een stille tocht ter nagedachtenis aan hem. Foto / ANP Martijn Beekman

Het duurt nog maanden voor het onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez klaar is. Dat zei hoofdofficier Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie vandaag tegen de Haagse Gemeenteraad, zo schrijft persbureau ANP.

Volgens Nooy zijn er “heel veel” beelden en verklaringen binnengekomen, omdat de fatale arrestatie gebeurde op een druk festival:

“De mailbox van de Rijksrecherche is ontploft.”

Zuiderpark

Tijdens het muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark in Den Haag werd Henriquez aangehouden omdat hij volgens de politie riep dat hij een wapen had en zich hevig verzette tegen de arrestatie. Getuigen vertellen een ander verhaal. Henriquez zou wat luidruchtige grapjes hebben gemaakt met zijn vrienden, waarop hij werd gewaarschuwd door de politie en doorliep.

In het eerste persbericht van het Openbaar Ministerie stond dat Henriquez onwel geworden was op weg naar het ziekenhuis, maar die verklaring moest het OM terugnemen, omdat dit niet langer vaststond. Later bleek uit de voorlopige sectie op het lichaam van de 42-jarige Henriquez dat hij door zuurstoftekort om het leven is gekomen, zo stelt Nooy. Ze zei daarover eerder:

“Dat zuurstoftekort is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door het optreden van de politie. Er zijn geen andere verklaringen gevonden voor het zuurstoftekort.”

Het lichaam van Henriquez is vandaag aangekomen op Aruba.

    • Maarten Back