Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Nieuwe maatregelen in China na vrije val beurs

Investeerders houden de laatste ontwikkelingen op de beurs in Shanghai bij. De beurs staat vandaag ondanks nieuwe maatregelen van de Chinese overheid en het bedrijfsleven om de waardedalingen een halt toe te roepen 4 procent in de min.
Investeerders houden de laatste ontwikkelingen op de beurs in Shanghai bij. De beurs staat vandaag ondanks nieuwe maatregelen van de Chinese overheid en het bedrijfsleven om de waardedalingen een halt toe te roepen 4 procent in de min. Foto Reuters/Aly Song

In een poging de vrije val van Chinese aandelen te stoppen, hebben de Chinese overheid en het bedrijfsleven nieuwe maatregelen aangekondigd. Het is maar de vraag of deze maatregelen effect hebben. De Chinese beurzen sloten vandaag opnieuw in de min.

Honderden Chinese bedrijven hebben vandaag aangekondigd de handel in hun aandelen te bevriezen. De Chinese overheid heeft bedrijven die in handen zijn van de staat opgedragen aandelen te kopen in plaats van te verkopen. Ook gaat de Centrale Volksbank leningen uitgeven waarmee aandelen gekocht kunnen worden. Het is nog niet duidelijk hoeveel de Chinese centrale bank wil gaan investeren in de markten.

Volgens onze correspondent Oscar Garschagen in China is de situatie zeer ernstig:

“De 90 miljoen Chinese handelaren hebben de afgelopen tijd 3.200 miljard dollar verloren. Dat is elf maal de totale schuld van Griekenland. In dat licht is dit aanzienlijk erger dan de situatie met de Grieken. Als deze achteruitgang op de Chinese beurzen zich doorzet in de Chinese economie gaat de hele wereldeconomie dat merken.”

Vandaag hadden de nieuwe maatregelen nog geen effect. De beurs in Shanghai daalde met 5,9 procent, die in Shenzhen met 2,9 procent. Ook Chinese aandelen op de beurzen in Tokio (-3,1 procent), Hong Kong (-6,9 procent) en New York staan onder druk.

30 procent in waarde gedaald

Chinese aandelen zijn sinds begin juni zo’n 30 procent minder waard geworden. De overheid probeert de stevige daling te bagatelliseren door te zeggen dat de waardedaling het logische gevolg van de sterke stijgingen van de Chinese beurzen de afgelopen jaren. Daarnaast proberen ze met allerlei maatregelen de beurzen te stabiliseren. Afgelopen week schortte de overheid nieuwe beursgangen op. Eerder werd de rente al verlaagd en werden er nieuwe aandelen uitgegeven in pogingen het tij te keren.

Garschagen schreef eerder deze week over de oorzaak van de beursdalingen:

“Chinese analisten waarschuwen al maanden dat de Chinese beurshype een luchtbel is. Een luchtbel die door kleine en middelgrote particuliere investeerders – onder wie de beruchte beurspensionado’s en andere hobbyisten – is opgepompt met geleend geld. Met geleend geld, voorschotten op pensioenen en spaargelden van familieleden begaven de afgelopen maanden honderdduizenden nieuwelingen zich op de beurs, al dan niet met behulp van gratis verkrijgbare apps. In drie jaar is het aantal bezitters van aandelen verdubbeld naar 90 miljoen. Deze marginale handelaren hebben van de Chinese beurzen casino’s gemaakt, en hebben nu het meest te lijden.”