‘Mijn vader wilde dat ik houthakker zou worden’

Hij is terug – met een reprise van een van zijn beroemdste rollen in ‘Terminator Genisys’. „Ik moet het vertrouwen herwinnen van de fans.”

None

De tijd lijkt nauwelijks vat te hebben op Arnold Schwarzenegger. Hoe krijgt hij dat voor elkaar? Volgens de 67-jarige ex-gouverneur van Californië is het allemaal vrij eenvoudig. „Zes dagen per week trainen, twee keer per dag”, zegt hij in zijn kenmerkende, staccato spreektrant. „Cardio. Gewichten. Steeds een uur.”

Voor de reprise van een van zijn beroemdste rollen als onverzettelijke robotman in Terminator Genisys kwam hij zes kilo aan, om de vereiste spiermassa te kweken. In de film gaat hij de strijd aan met een digitale versie van zijn jongere zelf. De inmiddels grijze Terminator – een rol die hij voor het eerst speelde in 1984 – houdt zich heel behoorlijk staande.

Schwarzenegger vertelt tijdens een persontmoeting in Hollywood dat hij nog altijd veel van zijn eigen stunts doet. Hij vecht, schiet, rent, hangt en beweegt als een aanzienlijke jongere robot.

„Mijn leven is nooit zo gelopen als het meest voor de hand lag”, zegt Schwarzenegger. Als jochie uit het Oostenrijkse gehucht Thal werd hij Mister Universe, de beste bodybuilder ter wereld. Zijn vader had hem nog gewaarschuwd om iets zinnigs te gaan doen met zijn leven – „Houthakken ofzo, dan doe je iets voor een ander in plaats van alleen maar voor jezelf, zei hij.” ‘No way’, antwoordde Arnold. „Ik had grotere dromen.”

Beetje uitrusten, gaan golfen, waarom gaat Schwarzenner niet gewoon van zijn pensioen genieten? Voor geld hoeft hij niet meer te werken: zijn persoonlijke fortuin wordt geschat op zo’n 300 miljoen dollar. Maar The Terminator peinst er niet over. „Er zitten 24 uur in een dag, ik slaap er zes, dan blijven er achttien over om bezig te zijn.” Hij somt zijn activiteiten op: hij maakt weer films. Hij is betrokken bij het Schwarzenegger-instituut aan de Universiteit van Californië, waar de gevolgen van klimaatverandering worden bestudeerd. Hij organiseert over de hele wereld de Arnold Classic, een groot sportfestijn. Hij bemoeit zich met stamcelonderzoek, het openbaar onderwijs en immigratiehervorming: thema’s die hij als gouverneur hoog op de agenda had staan.

Maar de lokroep van Hollywood blijft onweerstaanbaar. Hij heeft geen moment getwijfeld of hij zijn oude rol wel weer zou moeten oppakken met Terminator Genisys. „Dit de grootste film, met het grootste budget, waar ik ooit aan heb meegewerkt. Ik bedoel: 170 miljoen dollar!”

Maar heeft hij meer te bieden dan gerecyclede grappen uit zijn glorietijd als filmster en indrukwekkende spierkracht? De films die hij maakte sinds zijn gouverneurschap in 2011 ten einde kwam, deden het commercieel niet altijd geweldig; en de recensenten waren er al helemaal niet over te spreken.

Schwarzenegger kan de kritiek wel begrijpen. „Ik heb inderdaad een paar films moeten doen om weer op te warmen. Het is niet per se moeilijk om de acteerwereld weer in te komen, maar je moet wel weer onderaan beginnen. Je moet op gang komen.”

Hij denkt terug aan de jaren zeventig, toen hij als bodybuilder op zoveel scepsis stuitte bij zijn overstap naar Hollywood. Weinigen werden enthousiast van het idee dat de reusachtige spiermassa met een Duits accent het in de Amerikaanse filmindustrie zou kunnen gaan maken. „Nu zit ik natuurlijk niet meer in zo’n lastige uitgangspositie als toen. Maar ik moet geleidelijk aan het grote publiek en de fans weer voor me zien te winnen.”

Schwarzenegger maakte ook een en ander mee in zijn privéleven. Hij kwam in opspraak door een buitenechtelijk kind te verwekken, en scheidde van Kennedytelg Maria Shriver. „Een les in vallen en opstaan”, zegt Schwarzenegger nu over die periode. „We struikelen allemaal. Dit was een heftige val. Losers blijven liggen, winnaars staan weer op. Ik bleef natuurlijk niet liggen. De vraag is: hoe word ik de beste versie van mezelf? Hoe breng ik de mensen van wie ik het vertrouwen heb beschaamd weer bij elkaar?”

De Terminator kijkt heel even melancholisch voor zich uit. „Daar ben ik mee bezig.”

    • Diederik van Hoogstraten