Microsoft schrapt 7800 banen - vooral ontslagen binnen telefoontak

Archieffoto van een presentatie van Microsoft uit 2014.
Archieffoto van een presentatie van Microsoft uit 2014. Foto: AFP / Saul Loeb

Microsoft gaat 7800 arbeidsplaatsen schrappen. Het grootste deel van de banen gaat verloren in de telefoontak van het concern. Dat meldt het softwarebedrijf op zijn website.

Microsoft neemt de telefoontak van het bedrijf volledig op de schop. Op de mobiele telefoonmarkt heeft Microsoft ondanks de overname van Nokia in 2013 nog altijd een kleine speler in de mobiele telefonie. Naast de ontslagen - die het bedrijf 750 tot 850 miljoen dollar gaan kosten - schrijft het bedrijf nog eens 7,6 miljard dollar (6,9 miljard euro) af op de divisie.

CEO Natya Sadella schrijft:

“We gaan van een strategie om een losstaande telefoontak te bouwen naar een strategie om een sterk Windows-ecosysteem te bouwen. Op korte termijn streven wij naar een effectievere en meer gerichte telefoontak, terwijl we tegelijkertijd ernaar streven om op lange termijn bij te dragen aan nieuwe uitvindingen op het gebied van mobiliteit.”

Vorig jaar kondigde Microsoft al aan 18.000 banen te schrappen, ook voor een groot deel bij Nokia. Het was de grootste ontslagronde bij Microsoft ooit.

De nieuwe ontslagronde heeft grote consequenties voor de werkgelegenheid in Finland. De Finse minister van Financiën laat in een tweet weten dat van de 7800 banen er 2300 in zijn land verdwijnen.

Twitter avatar alexstubb Alexander Stubb Bad news from #Microsoft. Laying off 2300 workers in Finland. Government ready to take budgetary measures to bridge difficulties.
    • Eva Smal
    • Eva de Valk