KLM bereikt cao-akkoord met haar piloten

Staart van een KLM-toestel Foto ANP / LEX VAN LIESHOUT

Na bijna een jaar onderhandelen heeft de KLM vandaag een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor haar piloten. Eerder vandaag zoemden al geruchten over een ophanden zijnde akkoord al rond, maar nu hebben zowel de KLM als de pilotenvakbond VNV dit bevestigd.

Twitter avatar KLM Royal Dutch Airlines Persbericht - KLM bereikt historisch akkoord met bonden. http://t.co/nX8B0qh9vj http://t.co/XiYqKEeZlQ

Het akkoord heeft een looptijd van drie jaar en is vanaf 1 januari 2015 (met terugwerkende kracht) van aard. Afgesproken is dat piloten meer vlieguren gaan maken en dat de pensioenleeftijd omhoog gaat, van 56 naar 58 jaar. Maar het belangrijkste is waarschijnlijk dat vliegers hebben toegezegd de komende drie jaar af te zullen zien van loonverhoging. De plannen gaan op jaarbasis structureel 100 miljoen euro besparen.

Onvermijdelijke bezuinigingen

KLM roept piloten al bijna een jaar op een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke bezuinigingen bij de luchtvaartmaatschappij. Vorige week liet de KLM nog weten dat het aantal vluchten in de winterdienstregeling werd verminderd vanwege het uitblijven van een cao-akkoord.

Met de overeenkomst heeft de KLM een akkoord bereikt met alle vakbonden. Al eerder leidden gesprekken met de bonden die cabinemedewerkers en het grondpersoneel vertegenwoordigen tot een akkoord. De drie groepen gaan nu de gemaakte afspraken vergelijken en bespreken en bepalen of de pijn van de bezuinigingen evenwichtig is verdeeld.

    • Casper van der Veen