Kijken: Tsipras krijgt te maken met een woedende Verhofstadt

De Griekse premier Alexis Tsipras sprak vandaag in het Europees Parlement. Nou ja, hij moest vooral luisteren en vaak naar bijzonder kritische toespraken van Europarlementariërs. Het vurigste betoog kwam van de Belg Guy Verhofstadt, die zich van zijn meest boze kant toonde.

Screenshot via YouTube

De Griekse premier Alexis Tsipras verscheen vandaag voor het eerst in het Europees Parlement om te praten over de Griekse schuldencrisis en het werd een tafereel dat door journalist Kustaw Bessems wel goed samengevat werd:

Twitter avatar KustawBessems Kustaw Bessems ‘Dank voor uw praatje, meneer Tsipras. Neem plaats. Gaan we u nu met een paar honderd man uitkafferen in alle talen die we kunnen bedenken.’

Tsipras kon eerst uitleggen hoe hij in de kwestie staat, beloven dat er snel een specifiek voorstel komt, en ontkrachten dat hij ook maar enigszins zou aansturen op een gevreesd Grexit, het verlaten van de eurozone. Vervolgens moest hij, vaak druk schrijvend, soms glimlachend, toehoren hoe tientallen Europarlementariërs uit alle politieke richtingen en windstreken al dan niet tegen hem van leer trokken. Het vurigste betoog kwam van Guy Verhofstadt, leider van de Europese liberalen en oud-premier van België, die woedend tot de Griekse premier sprak.

Volgens Verhofstadt “slaapwandelen we al vijf jaar richting een Grexit” en is het de afgelopen maanden alleen maar harder gegaan. “Met open ogen.” Hij verweet Tsipras dat de rekening van deze crisis bij de gewone Grieken komt te liggen en drong aan dat hij enkele adviezen van hem zou opvolgen. Zo is er een plan nodig om de publieke sector in te krimpen, en om de publieke bankensector te transformeren in een particuliere. Daarnaast moeten de privileges voor eigenaren van schepen, het leger, de orthodoxe kerk, de Griekse eilanden en de politieke partijen stoppen.

De hele toespraak van Verhofstadt vind je op zijn Facebookpagina.

Bonusmateriaal: Farage

Nigel Farage van het eurosceptische UKIP zorgde zoals gebruikelijk ook voor het nodige verbale spektakel. Zijn voornaamste punt: als Tsipras écht moed wil tonen, dan loopt hij “met opgeheven hoofd” uit de eurozone.