Opinie

    • Japke-d. Bouma

Over 2.000 jaar zullen er ook nog kantoren zijn

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor op kantoor.

Meer tips? Volg @japked op Twitter

Er zijn aanwijzingen dat er al in de oertijd zinloos vergaderd werd. Zo zijn er in kalksteengrotten in de buurt van het Franse Cassis miljoenen jaar oude flipovers gevonden, zwarte stiften en fossielen van door verveling versteende mensen.

Maar iedereen weet ook dat de hunebedden het gevolg waren van een iets te enthousiast opgezette heisessie, dat Socrates de eerste lul van sales was, dat Jezus al een slipperrichtlijn had met zijn discipelen, dat er in de Middeleeuwen heel veel ruzie was over het parkeren van ezels en ossen en dat mensen al in de Verlichting uit de doos gingen denken. En dan zitten we nog maar in de 17e eeuw.

Ik zeg het maar even ter geruststelling tegen al die mensen die me steeds vragen hoe het verder gaat met de kantoorjungle. En of er over 30, 40, zeg 2.000 jaar, nog kantoren bestaan. Jongens, doe eens rustig. Natuurlijk zijn er dan nog kantoren. Zolang er mensen zijn zullen er kantoren zijn. En sinds de oertijd zijn het er alleen maar meer geworden, dus no worries.

Kantoren zijn als kakkerlakken, zei een groot denker ooit. Als na een aanval van aliens de eerste mensen weer boven de grond komen, zul je zien dat ze als eerste naar een koffieautomaat lopen om er even over na te kletsen.

Of er ook nog banen zijn over 2.000 jaar? Dat denk ik dan weer niet. Ik denk dat robots dan alles hebben overgenomen. Wij gaan nog wel naar kantoor en doen gewoon het werk wat we nu ook doen, maar we krijgen er geen geld meer voor, geven alles gratis weg en verdienen ons geld op onbekende manieren buiten kantoor, zoals nu al duizenden zzp’ers doen. In 4015 werken nog maar acht mensen in een vast dienstverband. Ze hebben 28 vakantiedagen per jaar en worden door werkgevers labbekakken genoemd.

Pas als we de ruimte ingaan, komt er weer geld. Ik weet nog niet precies op welke planeten we kantoor gaan houden, maar we zitten in ieder geval in ruimteschepen ernaartoe en iedereen mag even op de brug staan om naar de knipperende lichtjes te kijken en net te doen of hij belangrijk is. We varen (eindelijk!) weer met scheurbuik naar de Oost, komen terug met nieuwe spullen en ideeën, en luiden de ene na de andere Gouden Eeuw in. Vanaf dat moment zweven we door de gangen en doen we alles onbelast. Omdat het geld weer over de plinten klotst, kunnen we ons weer storten op de schilderkunst, de literatuur en geven we andersdenkenden weer een plek. Een afwijkende mening wordt met gejuich ontvangen.

Bijkomend voordeel van de toekomst is dat het eten van bossen wortels al in 2017 verboden wordt en de vouwfiets is uitgestorven na de inslag van een meteoor die ook alle broodtrommels en boterhammen met kaas wegvaagde. De flexplek? Welke flexplek? Ieder krijgt zijn eigen voetbalveld en zweefscooter en we zien elkaar aan de andere kant van de aarde voor de vrijmibo.

Kantoren zijn niet uit te roeien en als iemand de toekomst zonnig inziet ben ik het. Want kantoren mogen dan kakkerlakken zijn, wij ook. En kantoor is nog sterker dan wij.

    • Japke-d. Bouma