Janneke Vreugdenhil Artisjok Barigoule

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Artisjok Barigoule is een gerecht dat bij geen enkele zichzelf respecterende Franse chef ontbreekt op het repertoire. Dit is het, door mij enigszins herschreven, recept van Jonathan Karpathios. Een boerse versie waarvoor de artisjokken niet van tevoren worden gepeld. Dat wordt een beetje kliederen, maar wat geeft dat als je op een warme zomeravond aan de tuintafel zit?

Vul een ruime pan met zo veel water dat er vier artisjokken in passen. Voeg alle overige ingrediënten behalve de artisjokken toe en breng aan de kook. Snijd ongeveer 2 centimeter van de bovenkant van de artisjokken. Breek aan de onderkant de steel eraf en trek zo veel mogelijk draden mee. Halveer de artisjokken en kook ze in circa 30 minuten gaar. Controleer of ze gaar zijn door één artisjok uit de pan te halen en voorzichtig aan een blaadje te trekken. Als dit gemakkelijk loslaat, zijn ze gaar. Giet af, laat ze goed uitlekken en bewaar 1 liter van het kookvocht. Vis de aardappel en knoflook tussen de groenten uit en prak ze fijn met een beetje kookvocht. Doe deze puree, samen met het bewaarde kookvocht, de groenten en artisjokken terug in de pan en breng nog even aan de kook. Leg de artisjokken op een bord en serveer ze met het kookvocht en de groenten als een soort soep, met een stuk brood of toast erbij.