Investeren in lucht in Dubai

Zo’n 400 beleggers staken 30 miljoen euro in piramidespel Palm Invest. Bijna vijf jaar moeten de oplichters de cel in. Zo stak de zaak in elkaar.

Jumeirah Palm-eiland in Dubai.
Jumeirah Palm-eiland in Dubai. Foto Thinkstock

De buitenkans

Suarez speelt op Huntelaar. Die wipt de bal op de lat, waarna Kennedy de rebound binnentikt. Ajax rolt AZ in de Arena uiteindelijk met 6-1 op, op 13 januari 2008. Palm Invest is erbij op de eerste rij. ‘Palm Invest. Vaste rente 9 procent per jaar’, staat op de reclameborden achter AZ-keeper Waterman.

Palm Invest is dan al een poosje actief. Eind 2006 begint het beleggingsfonds: „Investeer in de Palmeilanden in Dubai!” meldt de website – die nu alleen nog via internetarchieven te vinden is. „Uw ingelegde geld gegarandeerd retour. In alle opzichten juridisch en fiscaal verantwoord.”

Op zoek naar particulieren die minimaal 50.000 euro willen beleggen in vastgoed in het emiraat, zet Palm Invest grof geschut in. Gelikte folders en spotjes, gekochte tafeltijd bij tv-programma Business Class van Harry Mens, aanwezigheid op de Miljonair Fair, reclame in de Arena. Het minimale investeringsbedrag is precies hoog genoeg om buiten het wettelijke toezicht van de Autoriteit Financiële Markten te blijven. In totaal beleggen zo’n 400 mensen 30 miljoen euro.

Danny K. en Remco V.

Palm Invest wordt opgericht door Danny K. en Remco V. Zij beloven lucratieve vastgoedbeleggingen in Dubai. De looptijd is met drie jaar kort. Wie 50.000 euro inlegt krijgt daar in drie jaar tijd 13.500 euro rente over.

De praktijk is anders. Slechts een klein deel van de miljoenen die K. en V. ontvangen belandt daadwerkelijk in stenen in de Golfstaat. Ruim 20 miljoen euro gaat naar oneigenlijke zaken. Ze schaffen beiden een kapitale villa in het Gooi aan, kopen talloze horloges van Audemars Piguet, Rolex en Cartier en steken 2 miljoen euro in boten. Begin 2007 al maken ze 475.000 euro over naar een autodealer voor een Bentley en twee Rolls Royces. Het kan allemaal van de opbrengst van het klassieke piramidespel dat K. en V. met Palm Invest spelen. In de hoogtijdagen in 2007 ontvangen investeerders wel maandelijkse rente, maar die wordt betaald met geld van nieuwe investeerders.

Het Amsterdamse gerechtshof oordeelt in 2013 hard: K. en V. zijn schuldig aan oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Ze krijgen vijf jaar onvoorwaardelijke celstraf. De Hoge Raad hield dat vonnist gisteren in stand. De mannen krijgen wel drie maanden minder celstraf omdat het hof te traag was met het aanleveren van de dossiers.

De golfclub

„Voor het eerst laat de Hoge Raad zien wat voor straffen staan op dit soort financiële fraude. Daar was nog geen ervaring mee”, zegt voormalig advocaat Dion Bartels. „Ongeveer een jaar cel per zes miljoen euro ”, berekent hij gekscherend.

Bartels is de man die de zaak aan het rollen brengt via een aangifte in november 2007. Palm Invest is dan overal nog flink aan het adverteren en er lijkt niets mis. Maar niet lang daarna, in januari 2008, doet de Fiod een inval bij Palm Invest. „In de herenkleedkamer van een golfclub, daar kreeg ik de gouden tip”, zegt Bartels. K. en V. zijn flink met geld aan het strooien in het Gooi, dat kon niet kloppen. Kwestie van follow the money.

Bartels vertegenwoordigt daarna veel gedupeerden, maar wordt in 2009 van het tableau geschrapt wegens oneerlijke praktijkvoering. Hij schrijft een boek over Palm Invest en belooft zelfs een film. „Dat filmproject is nog niet afgesloten hoor”, zegt hij nu.

Negen tenen

Het script van ‘Palm Invest The Movie’ hoeft in ieder geval niet te worden aangedikt. Zo is er de marteling van K. in juli 2009, vlak voor de rechtszaak begint.

Gelokt door het verhaal van een Joodse familie die zou willen beleggen in vastgoed in het Midden-Oosten reist hij met een zakenpartner naar Antwerpen. „Om geld te kunnen verdienen om beleggers terug te betalen”, verklaart zijn advocaat kort daarna tegen deze krant. Maar de deal loopt uit op een drama. K. treft gemaskerde mannen die hem willen afpersen en om hun zaak kracht bij te zetten een teen afknippen en de wond dichtbranden met een strijkbout.

De teen wordt later nog ingezet om strafvermindering voor K. te krijgen. Het Amsterdamse hof erkent de grote gevolgen van de zaak voor het persoonlijke leven van K. en de „beperkte lichamelijke verminking”, maar vindt dat geen reden voor een lagere straf.

De gedupeerden

Via onder meer de verkoop van woningen van K. en V. en veiling van hun horloges weet de curator nog ongeveer 6 miljoen euro terug te halen voor de gedupeerden. In het arrest van gisteren schrijft de Hoge Raad met zoveel woorden dat gedupeerden die vinden dat ze niet genoeg hebben gekregen kunnen proberen via een civiele zaak hun schade op de veroordeelden te verhalen.

De cel

Met het arrest van de Hoge Raad is de celstraf voor V. en K. definitief 4 jaar en 9 maanden. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze 285 dagen in voorarrest gezeten. Dat betekent dat ze nog vier jaar moeten zitten. Bij V. is dat gemakkelijk te bewerkstelligen, hij werd dit jaar in Spanje opgepakt in een andere internationale btw-fraudezaak en zit in voorarrest. Bij K. is het een lastiger verhaal: die is van de radar verdwenen. Ook het Openbaar Ministerie weet niet waar hij is.

    • Camil Driessen