Inspectie onderzoekt gebruik nekklem na dood Henriquez

Deelnemers aan de stille tocht voor Mitch Henriquez lopen met spandoeken en witte rozen door Den Haag. Nabestaanden van Henriquez organiseren de tocht ter nagedachtenis aan de Arubaan die vorige week stikte toen agenten hem arresteerden.
Deelnemers aan de stille tocht voor Mitch Henriquez lopen met spandoeken en witte rozen door Den Haag. Nabestaanden van Henriquez organiseren de tocht ter nagedachtenis aan de Arubaan die vorige week stikte toen agenten hem arresteerden. Foto ANP / MARTIJN BEEKMAN

De Inspectie Veiligheid en Justitie gaat het gebruik van de nekklem onderzoeken. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft dit onderzoek verzocht naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez. Dat meldt het ANP.

De nekklem is een methode die de politie soms inzet om een verdachte in bedwang te houden. Henriquez riep na een festival vorige maand dat hij gewapend was, waarop vijf agenten hem belaagden. Hij overleed uiteindelijk aan een zuurstoftekort nadat de wurggreep bij zijn aanhouding was gebruikt. Zijn dood leidde tot dagen van protesten en rellen in de Haagse Schilderswijk.

Hoewel de dood van Henriquez de aanleiding is voor het onderzoek, dat volgend jaar moet zijn afgerond, richt de inspectie zich op het gebruik van de nekklem in het algemeen. De toedracht van de dood van Henriquez wordt onderzocht door de Rijksrecherche.

Omstreden methode

Al voor het overlijden van Henriquez was de nekklem een omstreden methode. In veel Amerikaanse steden is de wurggreep al verboden.

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie noemde het onderzoek vanavond in de talkshow Hollandse zaken “een heel goed plan”. Bouman zei dat de nekklem niet tijdens de politieopleiding wordt getraind en dat de methode ook geen “vast middel” is in de politiepraktijk.