Ik was even vergeten dat ik niet stijf, maar creatief ben

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Vincent van Kallen (35) deed het gewoon. Hij werd ontslagen als accountmanager bij een uitzendbureau en is nu meubelmaker. „Ik raakte depressief, omdat ik iets deed wat ik niet leuk vond.”

None

Dieptepunt: „De druk van de zzp’er om altijd genoeg opdrachten te krijgen.”

Hoogtepunt: „Een project afronden en denken: dit heb ik gemaakt. Dan ben je toch wel trots op jezelf.”

Bij schilderen begon de oplossing

Na mijn opleiding werkte ik eerst in de detailhandel, bij Mores Wonen in Deventer. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met meubelen. Ik heb er een hele leuke tijd gehad, maar op een gegeven moment kreeg ik het idee dat ik meer geld moest verdienen en een auto van de zaak wilde hebben en zo. Ik wisselde van baan en ging aan de slag als accountmanager bij een uitzendbureau voor bouwpersoneel. Daar zat ik voornamelijk op kantoor, ik moest uitzendkrachten plaatsen en relaties met klanten onderhouden. Het was veel te stijf voor mij. Ik ben een heel creatief persoon, maar dat was ik even vergeten, denk ik.

Na drie jaar raakte ik ernstig depressief, met name omdat ik iets aan het doen was wat ik totaal niet leuk vond. Ik werd opgenomen in een kliniek en ging op zoek naar wat nou echt mijn passie is. Ik begon te schilderen en daar boeken over te lezen tot ik op een gegeven moment terechtkwam bij een boek over meubelen. Ik hield het in mijn hand en dacht: dit is gaaf, dit is wat ik wil gaan doen.

Geluk met timing en netwerk

Toch ging ik eerst weer terug naar mijn oude werkgever. Mijn geluk is dat ik tijdens de crisis werd meegenomen in een grote ontslagronde. Daarna kon ik al vrij snel terecht op een werkplek van meubelmakers die ik via vrienden had ontmoet; goede mensen die me heel veel vertrouwen hebben gegeven en enorm veel hebben geleerd.

Weinig geld, veel levensgeluk

Ik ging in deeltijd een opleiding volgen tot meubelmaker, inmiddels ben ik al drie jaar zelfstandig. Mijn bedrijf heet Mr. Vinne.

Ik maak eigenlijk alles: tafels, kasten, noem maar op. Laatst heb ik een Nike Air-schoenendoos in het groot nagebouwd waar je zestien paar sneakers in kwijt kunt. Dat vind ik het leuke aan mijn beroep: het is heel creatief. Je kunt er helemaal in opgaan als je met volle concentratie ergens mee bezig bent.

De economische kennis van mijn eerste baan komt natuurlijk goed van pas in gesprekken met klanten. Veel geld verdien ik er nog niet mee, maar dat weegt niet op tegen het levensgeluk wat ik nu wél heb.

    • Steffi Weber