Ik kan terugvallen op mijn buffer van 10.000 euro

Rosa Boon (35) werkt bij een circustheater. Om rond te komen heeft ze verschillende andere banen. Samen met haar kat Henk woont ze in Amsterdam. „De operatie van mijn kat was een financiële tegenvaller.”

None
Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik heb jaren als docent, fondsenwerver, programmeur en productieleider gewerkt bij Circus Elleboog. Mensen die van circusopleidingen kwamen, konden nauwelijks ergens terecht. Daardoor kwam ik vijf jaar geleden samen met twee collega’s op het idee TENT circustheater producties te beginnen. Het was destijds een bijzonder moeilijke periode in de culturele sector. Het was lastig om subsidies te krijgen, dus we moesten telkens zoeken naar hoe je een duurzaam bestaan kunt opbouwen zonder die financiële steun. Het is niet gemakkelijk, maar je wordt er wel creatief van. Zo werken we op projectbasis en krijgen we dus ook op die basis betaald. We lenen geld in onze omgeving of investeren zelf, en verdienen dat vervolgens terug met de verkoop van voorstellingen. Onze voorstellingen zijn steeds beter gaan lopen en de bedoeling is dat meer theaters ons op gaan nemen in hun vaste programma.

Al met al gaat er veel tijd in het circus zitten en ik werk dan al snel zo’n 70 tot 80 uur per week. Omdat ik aan TENT alleen niet genoeg verdien werk ik ook nog als docent cultureel ondernemerschap voor circusopleidingen, als projectleider voor Stichting Nieuwe Helden en als adviseur voor onder meer het Fonds Podiumkunsten. Mijn droom is om te kunnen leven van TENT, maar verbonden zijn aan die andere organisaties maakt ook dat we ons netwerk gemakkelijker kunnen uitbreiden.”

UIT

‘Ik verdien niet veel, maar ik red het wel met 1.700 euro per maand. Ik heb een huis met een vrij lage hypotheek, dus dat scheelt veel in de vaste lasten. Ik maak me weleens zorgen over het gebrek aan geld, maar eigenlijk komt het altijd goed. Ik heb een buffer van 10.000 euro en daar kan ik op terugvallen als dat nodig is. Op die momenten betaal ik mezelf iets meer uit. Dat geld heb ik in 2013 bijvoorbeeld flink moeten aanspreken omdat ik niet zoveel opdrachten had, maar in 2014 kon ik het gelukkig weer aanvullen.

Om te bezuinigen doe ik meestal één keer per week boodschappen. Dan bepaal ik van tevoren wat ik de rest van de week eet en kook ik bijvoorbeeld pasta voor een paar dagen. Ik vind het niet leuk om het zo te moeten doen, maar je bespaart op deze manier wel. Als ik elke dag boodschappen zou doen word ik sneller verleid om van alles te kopen waar ik op dat moment trek in heb, dus dan geef je meer geld uit.

Onlangs had ik een enorme financiële tegenvaller omdat mijn kat moest worden geopereerd. Hij had gevochten met een andere kat en kreeg een kras in z’n oog. Dat is gaan ontsteken en daarom moest zijn oog eruit. Die operatie kostte me 500 euro, dus dat heb ik van mijn buffer gehaald. Mijn kat is al hartstikke oud, maar hij is echt mijn maatje, dus ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hem in te laten slapen.”

    • Liza Titawano