Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Hoog? De Griekse staatsschuld is helemaal niet hoog

Foto AFP

Stereconoom Thomas Piketty is voor. De Griekse regeringspartij Syriza hamert er op. En als de Griekse premier Alexis Tsipras vandaag voor het Europees Parlement spreekt, is de kans groot dat hij ernaar zal vragen: een gedeeltelijke kwijtschelding van de staatsschuld. Het is dé oplossing voor de Griekse crisis, volgens linkse politici en economen. Want de nationale schuld zou zo hoog zijn opgelopen, dat Griekenland hem nooit meer kan afbetalen.

Verrassing. In vergelijking met andere EU-lidstaten is de Griekse staatsschuld niet bijzonder hoog. Griekenland is zelfs een van de weinige Europese landen dat er de afgelopen jaren in is geslaagd de staatsschuld iets terug te dringen.

Niet schokkend

Ook als je de staatsschuld per inwoner bekijkt is die van Griekenland niet schokkend. Dit zijn de twintig landen met de hoogste staatsschuld per inwoner:

De hoogte van de schuld is dan ook niet het probleem, dat zijn de inkomsten die ertegenover staan. Net als een huishouden moet een land voldoende inkomsten hebben om zijn schuld te kunnen betalen. Daarom kijken economen altijd naar de staatsschuld als percentage van het bruto nationaal product. En dan springt Griekenland er ineens uit. Het land heeft een redelijk hoge schuld en ‘verdient’ weinig.

En Japan dan?

Toch staat ook in dit lijstje Griekenland niet bovenaan, maar Japan. Dat land heeft een groot voordeel: de Japanse schuld is vooral in handen van Japanse instellingen en burgers, die in yens worden uitbetaald. In theorie kan Japan de geldkraan aan zetten en via inflatie zijn schuld terugbrengen.

Griekenland staat vooral in het krijt bij buitenlandse regeringen en kan ook niet op eigen houtje tot inflatie besluiten, omdat het onderdeel is van de eurozone. Bovendien schatten Japanse schuldeisers in dat de overheid in de toekomst aan haar verplichtingen kan blijven voldoen, Japan is immers een economisch powerhouse. Griekenland is dat zeker niet.

Wat als de wensen van Tsipras worden ingewilligd en de staatsschuld gedeeltelijk wordt kwijtgescholden? Europese regeringen, het IMF en de ECB hebben daarbij het meest te verliezen. Ook bij een faillissement trouwens, want dan komt er helemaal niks meer terug:

Wat kost dat per Europeaan?

Wat een kwijtschelding betekent voor jouw portemonnee? De rijkste eurolanden hebben het meest bijgedragen aan de redding van Griekenland. Daarom zijn Nederlanders en Duitsers nu relatief de grootste schuldeisers: