Handel op Amerikaanse beurs NYSE 3,5 uur stil door storing

Een archieffoto van de handelsvloer van NYSE aan Wall Street. Foto: AFP / Kena Bentacur

Beleggers die aandelen wilden verhandelen via de New York Stock Exchange (NYSE) hebben vandaag 3,5 uur bot gevangen. Door een technische storing werd de handel om ongeveer 17.30 uur (Nederlandse tijd) stilgelegd. De handel is pas om 21.10 uur weer van start gegaan.

Update 21.13 uur: De handel via de NYSE is om 21.10 weer opgestart.
Twitter avatar NYSE NYSE Trading on NYSE and NYSE MKT has resumed

Op Twitter werd al snel een link gelegd met de computerstoring bij vliegtuigmaatschappij United eerder op de dag en werd gespeculeerd dat het mogelijk om een cyberaanval zou gaan. Dat wordt echter ontkend:

Twitter avatar NYSE NYSE (1 of 3) The issue we are experiencing is an internal technical issue and is not the result of a cyber breach.
Twitter avatar NYSE NYSE (2 of 3) We chose to suspend trading on NYSE to avoid problems arising from our technical issue.
Twitter avatar NYSE NYSE (3 of 3) NYSE-listed securities continue to trade unaffected on other market centers.

De Amerikaanse regering heeft inmiddels ook aangegeven dat geen sprake is van “verdachte” activiteiten rond United en NYSE. Beurswaakhond SEC zegt de situatie “scherp in de gaten te houden”.

Een marktanalist heeft een mooie afbeelding gemaakt waarin je de storing goed kan zien:

Twitter avatar nanexllc Eric Scott Hunsader 11:32:57 - trades from NYSE drop sharply, sputter a few minutes, then nothing. Each dot a NYSE trade http://t.co/QmJl8Y2b91

Klein marktaandeel

De storing betekent niet dat er niet kan worden gehandeld in aandelen. Via handelsplatforms van andere beursbedrijven, zoals black pools, kan nog wel worden gehandeld. NYSE heeft doorgaans een marktaandeel van ongeveer 13,4 procent.

De andere grote beurs in New York, technologiebeurs Nasdaq, is ook gewoon open. Die beurs heeft dan ook een groter aandeel momenteel in de handel. Dezelfde marktanalist op Twitter maakte een grafiek met de marktaandelen (rood is NYSE, donkerblauw is Nasdaq):

Twitter avatar nanexllc Eric Scott Hunsader NYSE still down. Updated: market share by exchange (NYSE is red). Nasdaq captured most of it (blue) http://t.co/gZE1hcGy39

Een softwareanalist heeft tegen Bloomberg gezegd dat de storing lijkt op die van Nasdaq in 2013. Die duurde toen drie uur, en werd veroorzaakt door een enorme fluctuatie in het handelsvolume. Het programma dat de prijzen verwerkt op de beurs liep hierdoor vast.

Handelaren verbinden al consequenties aan de storing: het aandeel van het beursbedrijf achter NYSE, Intercontinental Exchange (ICE), staat door handel via de alternatieve manieren ongeveer 1,7 procent in de min. Het aandeel van Nasdaq OMX Group noteert zo’n 1,8 procent lager.

    • Eva Smal