‘Griekse banken worden mogelijk gedwongen te fuseren’

Graffiti in Athene.
Graffiti in Athene. Foto: EPA / FOTIS PLEGAS G.

Als de schuldeisers met een nieuw reddingspakket over de brug komen voor Griekenland, wordt een aantal grote Griekse banken waarschijnlijk ontmanteld en ondergebracht bij sterkere concurrenten. Dat hebben anonieme bronnen binnen de Europese instanties gezegd tegen persbureau Reuters.

Volgens een van de bronnen blijven er van de vier grote banken (National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus en Alpha Bank) mogelijk maar twee over. Een eventuele herstructurering moet volgens die bron snel volgen op het reddingspakket, als dat er komt. De deadline hiervoor is zondag. Een tweede bron vertelde juist aan Reuters dat eventuele fusies een proces voor de lange termijn zijn.

De aanpak van de bankensector wekt waarschijnlijk felle oppositie op in Athene. Tsipras heeft steeds gezegd de bankensector volledig te willen herstellen. Een fusiegolf zou juist banen kosten. De Griekse banken zitten echter al jarenlang in de vuurlinie van de crisis. Een fusie zou ervoor zorgen dat het spaargeld grotendeels wordt gered, omdat dat wordt ondergebracht bij de sterkere partner.

Haircut

Bij het afsluiten van het vorige noodpakket in 2012 kregen de banken nog verlichting door een haircut van particuliere leningen. Door het stuklopen van de onderhandelingen tussen de nieuwe Griekse regering en de schuldeisers is er sinds dit begin dit jaar weer veel geld uit de kassen van de banken gehaald door rekeninghouders.

De afgelopen weken draaien de banken op de noodliquiditeit ELA van de Griekse centrale bank, die echter is afgetopt door de ECB op 89 miljard euro. Om een verdere leegloop te voorkomen, zijn er kapitaalrestricties ingevoerd. Hierdoor kan er geen geld worden overgemaakt naar het buitenland en mag maximaal 60 euro per dag gepind worden.

Als de liquiditeitsproblemen door een eventueel reddingspakket van de schuldeisers worden opgelost, lost dat de problemen van de banken echter niet op. Door het stijgende aantal slechte leningen en een grote aandeel Griekse staatsleningen in het portfolio dreigen de banken namelijk ook insolvabel te worden. Om dat op te lossen is extra kapitaal nodig.

Als voorbeeld dient de aanpak van de crisis in Cyprus. Daar werd in 2013 de grootste bank gesloten en de tweede bank van het land flink gedecimeerd. Bij die reddingsoperatie werden bedragen tot 100.000 euro gespaard. Alle giftige onderdelen van de bank werden ondergebracht in bad banks.

    • Eva Smal