Griekse banken houden de deuren tot maandag gesloten

Een korte rij voor een pinautomaat in Athene vandaag.
Een korte rij voor een pinautomaat in Athene vandaag. Foto: Reuters / Cathal McNaughton

De Griekse banken blijven de rest van de week dicht. Het maximale bedrag dat rekeninghouders mogen pinnen blijft op 60 euro staan. Dat werd bekendgemaakt op de Griekse staatstelevisie, meldt persbureau Reuters.

De banken werden op 29 juni gesloten, vlak nadat bekend werd dat de Griekse regering er niet in was geslaagd een schuldendeal te sluiten voorafgaand aan het referendum. Uit vrees voor een bankrun werd toen besloten dat er per pas nog maar 60 euro mocht worden gepind en dat er geen geld meer mocht worden overgemaakt naar buitenlandse rekeningen.

Griekse banken steunen voor hun liquiditeit momenteel voor een groot deel op de noodsteun ELA via de Griekse centrale bank. De hoogte daarvan wordt bepaald door de Europese Centrale Bank. Volgens bronnen van Bloomberg heeft het bestuur van de centrale bank van de eurozone eerder vandaag besloten die noodsteun op hetzelfde niveau te houden.

Bekijk onze In Beeld van vlak nadat de kapitaalrestricties waren ingevoerd:

    • Eva Smal