Griekenland dient officieel verzoek in tot nieuwe lening

Tsipras sprak vanochtend in het Europees Parlement in Straatsburg en zei dat als er geen groei komt, Griekenland nooit uit de criris kan komen. Foto REUTERS / Vincent Kessler

Griekenland heeft vanochtend officieel een verzoek tot een nieuwe lening vanuit het speciale noodfonds van de eurozone ingediend. Dat heeft een woordvoerder van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) gezegd. De eurogroep (de ministers van Financiën) gaat nu naar het verzoek kijken.

In het nieuwe document dat bij de ESM ligt, waarin Griekenland vraagt om nieuwe noodsteun, staat onder meer dat Griekenland een driejarige leningconstructie
wil en het belooft mogelijk volgende week al hervormingen door te voeren wat betreft de belastingen en de pensioenen.

Twitter avatar ThePressProject ThePressProject #BREAKING THIS IS THE GREEK REQUEST TO THE ESM #GreekCrisis #Greece http://t.co/xneqAtchEU

Hulppakket snel samengesteld

Als de eurolanden eind deze week de Griekse plannen goedkeuren, dan zijn EU-ambtenaren in staat om binnen enkele dagen een nieuw hulppakket samen te stellen. Ze kennen de Griekse financiële situatie ondertussen door en door volgens onze correspondenten Stéphane Alonso en Wilmer Heck:

“De enige onbekende factor is in hoeverre de Griekse economie sinds het sluiten van de banken verder in het slop is geraakt. Een analyse daarvan moet bepalen hoe omvangrijk het derde steunpakket moet zijn. Vóór het Griekse referendum werd uitgegaan van zo’n 30 miljard euro. Naar verwachting is dat bedrag ondertussen flink opgelopen, al is onduidelijk hoe hoog.”

‘Er moet licht zijn aan het eind van de tunnel’

Tsipras sprak vanochtend in het Europees Parlement in Straatsburg en zei dat als er geen groei komt, Griekenland nooit uit de crisis kan komen. Daarnaast stelde de Griekse premier dat de kartels in Griekenland moeten worden aangepakt en dat er meer controle moet komen op de overheidsuitgaven.

Over het belastingsysteem in zijn land zei Tsipras dat het volledig is ingestort, mede omdat “nergens zo hard en lang” is bezuinigd als in Griekenland:

“De bezuinigingsprogramma’s van de afgelopen jaren hebben gezorgd voor een explosie van armoede en werkloosheid. We willen een uitweg, we willen akkoord met onze partners en een waardige uitweg uit de crisis. Er moet licht zijn aan het eind van de tunnel.”

De Griekse banken, die dus nog altijd gesloten zijn, hebben meer financiële steun van de Europese Centrale Bank (ECB) nodig om weer open te kunnen gaan. De ECB houdt later vandaag een ‘conference call’ over een nieuw verzoek van de Grieken om de noodliquiditeitssteun (bekend als ‘ELA’) op te hogen. De ECB besloot eerder deze week het maximumbedrag aan ELA (89 miljard euro) ongewijzigd te laten.

Op nrc.nl houden we het laatste nieuws elke dag in de gaten met een liveblog. Die van vandaag vind je hier: LIVE: Tsipras vertrouwt op oplossing - ECB praat over noodsteun banken
    • Maarten Back