Extra noodopvang nodig door piek in asielzoekers

IJsselhallen (Zwolle) en Zeelandhallen (Goes) ingericht.

Nederland kan de toestroom van asielzoekers opnieuw niet opvangen in zijn reguliere locaties. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maakte gisteren bekend dat net als afgelopen najaar noodopvang moet worden ingericht, in de IJsselhalen in Zwolle en de Zeelandhallen in Goes. Volgens het COA meldden zich de afgelopen maand zo’n 1.100 asielzoekers per week bij de aanmeldcentra. Daarvoor waren dat er nog 600.

Een bijkomend probleem is de gebrekkige uitstroom: ruim de helft van de 25.000 huidige bewoners van asielzoekerscentra (azc’s) hebben al een verblijfsvergunning, maar zitten hier nog omdat ze wachten op een sociale huurwoning.

De IJsselhallen werden vorig jaar gebruikt als noodopvang, na een sterke stijging van het aantal Syrische vluchtelingen. Het COA hoopte dat dit eenmalig zou zijn, zei bestuursvoorzitter Gerard Bakker in februari tegen deze krant. Hij zou zich voorbereiden op een nieuwe piek dit voorjaar: „We zijn nu hard bezig ervoor te zorgen dat ons zoiets niet nog eens overkomt.”

Volgens een woordvoerder is het COA in gesprek met meer dan zeventig gemeenten om meer permanente opvangcapaciteit te krijgen. „In 2015 moeten we 10.000 nieuwe plaatsen creëren.” Maar, zegt hij, die bestuurlijke trajecten, waar gemeenteraad en buurtbewoners vaak nauw bij betrokken worden, kunnen „tijdrovend” zijn.

Pas vanaf het najaar heeft het COA zicht op meer structurele capaciteit, zegt de woordvoerder. „Maar het kan dan ook zo zijn dat volgend jaar drie, vier of vijf azc’s leegstaan. Dat is de dynamiek van onze organisatie. Als we een buffer hadden gehad van 5.000 lege plaatsen hadden we het aangekund, maar zo’n buffer kost ook geld.”

Tussen maart en mei dit jaar, steeg het aantal eerste asielaanvragen al van 200 naar bijna 600 per week. De huidige piek wordt vooral veroorzaakt door een grote stijging van het aantal Eritreeërs dat naar Nederland komt. Ook vorig voorjaar piekte het aantal Eritreeërs dat naar Nederland kwam. Onduidelijk is waarom die piek in het voorjaar zo groot is.

Volgens Vluchtelingenwerk Nederland is niet de toestroom, maar het gebrek aan sociale huurwoningen het voornaamste probleem. „Als er nou echt werk wordt gemaakt van het aanpakken van scheefwonen, en als er kleine lokale oplossingen worden gevonden, kunnen mensen weer uitstromen en kunnen azc’s worden gesloten”, zegt een woordvoerder.

De COA-woordvoerder hoopt ook dat hier snel een oplossing voor komt, en dat vluchtelingen die mogen blijven sneller een woning kan worden toegewezen.

    • Christiaan Pelgrim