Weer noodopvang vluchtelingen in Zwolle en Goes

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) richt de IJsselhallen in Zwolle en de Zeelandhallen in Goes op korte termijn opnieuw in als noodopvang voor vluchtelingen. Dat meldde het COA gisteren op de site. De maatregel is nodig vanwege „een niet eerder vertoonde piek van het aantal vluchtelingen dat zich in Nederland meldt om asiel aan te vragen”.

De IJsselhallen werden vorig najaar ook gebruikt als noodopvang, na een sterke stijging van het aantal Syrische vluchtelingen. Het COA hoopte dat dit eenmalig zou zijn, zei bestuursvoorzitter Gerard Bakker in februari tegen NRC. Hij bereidde zich zelfs al voor op een stijging in dit voorjaar: „We zijn nu hard bezig ervoor te zorgen dat ons zoiets niet nog eens overkomt.” Nu blijkt dat de stijging van deze lente toch onverwacht groot.

Duizend vluchtelingen per week

Tussen maart en mei dit jaar steeg het aantal eerste asielaanvragen van 800 naar 2.300 per maand. De laatste weken melden zich wekelijks zo’n duizend nieuwe vluchtelingen bij de aanmeldcentra van het COA. Het grootste deel van de stijging komt door mensen uit Eritrea, een dictatuur waar volgens de Verenigde Naties 70 procent van de 6 miljoen inwoners te weinig te eten heeft. Veel jongeren vluchten voor de verplichte, soms decennialange dienstplicht. In het algemeen zijn er relatief veel nieuwe aanmeldingen van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Een mogelijke verklaring voor de stijging van het aantal asielzoekers in de lente, is dat de Sahara dan nog koel is.

De Zeelandhallen en IJsselhallen zijn tijdelijke opvanglocaties. Het COA is sinds april vorig jaar met meer dan zeventig gemeenten in gesprek over meer permanente opvangcapaciteit. De verwachting is dat dit pas later dit jaar of volgend jaar tot structureel meer opvangplekken zal leiden.

    • NRC