Deze mensen hebben hun medicijnen nodig

Elke dag worden de gevolgen van de opgedroogde geldstroom in Griekenland voelbaarder. Nu raken ook de medicijnvoorraden van de apotheken er op. In Thessaloniki gingen al mensen zonder hun medicatie naar huis.

None
foto sakis mitrolidis-/ afp photo

Met tranen in haar ogen haalt Katerina Siota de lijst uit een la. Op de lijst staan de namen van ruim twintig medicijnen die ze verkoopt in haar apotheek in Thessaloniki. Achter zeven medicijnen heeft ze met een potlood ‘ochi’ geschreven. De voorraad is op.

Dan pakt Siota (50) de lijsten van medicijnen die deze week wel binnenkwamen. Van Sintron, een middel tegen hoge bloeddruk, heeft ze zes doosjes nodig voor haar vaste klanten. Ze kreeg er drie. Van een middel dat gebruikt wordt bij hartfalen (Lasix) kreeg ze één doosje, terwijl zes van haar klanten het nodig hebben. Ook aan insuline heeft ze een tekort. Insuline is van levensbelang voor diabetespatiënten. Twee mensen heeft ze al zonder medicatie uit haar apotheek zien vertrekken.

Haar handen trillen als ze de lijsten laat zien. Sinds een week krijgt ze ook nog eens elke dag huilende mensen in haar apotheek, vertelt ze, die geen contant geld hebben om hun medicijnen mee te betalen. Vooral ouderen die geen bankpas hebben en slechts 120 euro per week kunnen opnemen van hun pensioen. Daar moeten ze alles van doen. Aan klanten die ze kent, geeft Siota de medicijnen gratis mee. In de hoop dat die mensen over een tijdje geld hebben om haar terug te betalen. „Wat als ik dat niet doe”, vraagt ze met gebroken stem. „Deze mensen hebben hun medicijnen nodig.”

Is er om de hoek nog insuline?

Een nieuw gevolg van de crisis is dat de medicijnen opraken in Griekenland. Veel van de geneesmiddelen in Griekse apotheken worden in het buitenland geproduceerd. Sinds anderhalve week is het onmogelijk voor Grieken om geld over te maken naar rekeningen over de grens. Dus stoppen de leveranciers met aanleveren en droogt de stroom medicijnen naar de apotheken op.

Katerina Siota stuurt haar klanten die ze niet kan bedienen naar andere apotheken in Thessaloniki. Drie straten verderop – onderweg kom je twee rijen mensen voor geldautomaten tegen – is nog wel voldoende insuline verkrijgbaar. Maar apotheker Liana Tzivanopoulou kampt ook met tekorten. Ze kreeg te weinig doosjes levothyroxine binnen, een medicijn dat helpt bij een traag werkende schildklier. Ook te weinig van binnengekregen: een middel tegen hoge bloeddruk en een aantal goedkope medicijnen tegen lichte kwalen. Een paar andere middelen krijgt ze sinds vorige week helemaal niet meer, zegt ze.

„Ik kan op dit moment maar één oplossing bedenken”, zegt Tzivanopoulou, ook zij raakt geëmotioneerd. „En dat is dat mensen uit andere Europese landen medicijnen naar ons opsturen. Misschien hebben ze zelf niet alle medicijnen nodig.”

Weer een straat en een rij verder verlaat een vrouw met lege handen de apotheek van Christina Rossaki. De vrouw, die niet met naam in de krant wil, gaat van apotheek naar apotheek om een middel te zoeken dat voorgeschreven is door haar gynaecoloog. Ze gaat het nu bij de vierde apotheek proberen.

Apotheken genoeg, dat is het probleem niet – Griekenland is het Europese land met de meeste farmaceuten per inwoner volgens statistieken van de Farmaceutische Group van de Europese Unie. Het probleem is dat ze allemaal te weinig medicijnen hebben.

De landelijke voorraad slinkt snel

De organisatie die verantwoordelijk is voor het importeren en distribueren van medicijnen heet IFET, het Instituut voor Farmaceutisch Onderzoek & Technologie. Een officiële reactie kon IFET gisteren niet geven. Maar importeren lukt sinds vorige week inderdaad niet meer, bevestigt een medewerker via de telefoon. Er is wel een voorraad, maar die slinkt snel.

Afgelopen maandag waarschuwde Dimitris Karageorgiou er al voor. Hij gaat over Europese contacten bij de Griekse Farmaceutische Vereniging. Vandaag heeft hij een afspraak met de Griekse minister van Volksgezondheid om naar een oplossing te zoeken voor het medicijnentekort. Volgens Karageorgiou is de nood hoog. „We zijn niet meer in staat om onze bevolking van voldoende medicijnen te voorzien. De situatie wordt erger met het uur. De voorraad neemt heel snel af en er komt niks bij.”

Had Griekenland maar ingestemd

In de kleine apotheek van Katerina Siota zit een oude man op een stoel, het is de vader van Siota. Hij zit omdat hij een slechte knie heeft. De laatste dagen staat hij extra vroeg op. Eerst zijn medicijnen innemen en dan naar de bank om de rijen voor te zijn en een stukje van zijn pensioen op te nemen. Soms gaat het snel, soms moet hij lang in de rij staan op zijn slechte knie. Daarna gaat hij naar de apotheek van zijn dochter. Voorlopig heeft hij voldoende medicijnen. Maar zijn dochter vreest dat ze haar vader binnenkort niet meer kan voorzien.

Siota had gehoopt dat haar land zondag bij het referendum in zou stemmen met het voorstel van Europa, ook al is ze het niet eens met de voorgestelde bezuinigingen. Dan was er tenminste weer hoop dat de banken zouden openen. Nu moet ze iedere dag ‘ochi’ op haar lijst schrijven.

    • Tom Vennink