Britse minister van Financiën introduceert verplicht ‘bestaansloon’

George Osborne houdt de 'Budget Box' omhoog.
George Osborne houdt de 'Budget Box' omhoog. Foto AFP / Ben Stansall

De Britse minister van Financiën George Osborne presenteerde vandaag zijn financiële plannen voor de komende vijf jaar. Het meest opvallende zat vanmiddag aan het eind van Osbornes toespraak. Daar kondigde de minister een verplicht “bestaansloon” aan vanaf 2017, dat het huidige minimumloon zal vervangen.

Het is de eerste Conservatieve begroting sinds 1996: de afgelopen vijf jaar moest hij immers rekening houden met de wensen van de Liberaal-Democratische coalitiepartner.

Momenteel is het minimumloon in het Verenigd Koninkrijk 6,50 pond per uur (9,10 euro per uur), maar daarmee is het moeilijk rondkomen, zeker in Londen. Door bijstandsmaatregelen kan de overheid dit minimumloon aanvullen tot een bedrag waarmee iemand kan leven.

Met het bestaansloon komt de last bij de bedrijven te liggen. Sommige bedrijven in de hoofdstad betalen al het bestaansloon, maar dat is nog niet verplicht. Het bestaansloon zal geleidelijk oplopen tot 9 pond per uur in 2020.

Geen kinderbijslag vanaf derde kind

De verhoging van het minimumloon gaat gepaard met een grote bezuiniging op de bijstand van 12 miljard pond (16,8 miljard euro). Osborne verlaagt onder meer de maximum bijstand per jaar, en bij een derde (of meer) kind wordt geen extra kinderbijslag uitgekeerd.

Onze correspondent in Londen, Titia Ketelaar, zegt op Twitter:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Verder bezuiniging op bijstand, 12bn£ in vier jaar. Oa door kinderbijstand beperken tot 2 kids, geen sociale woningen voor jonger dan 21 3/5

Het tempo waarin de minister van Financiën op de bijstand kort, is wel versoepeld: in plaats van in twee jaar wil hij deze maatregel in vier jaar doorvoeren.

Jongeren slecht af

Jongeren zijn het slechtst af door de maatregelen. Alleen werkenden boven de 25 jaar hebben vanaf komende april recht op het bestaansloon. Voor jongere personen blijft het minimumloon bestaan. Bovendien komen jongeren tot 21 jaar niet meer in aanmerking voor sociale woningen. Osborne schrapt ook de toelage voor studenten uit lage-inkomensgezinnen, en verandert die in een lening.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Osborne is uitgesproken. Begroting moet van VK ‘higher-wage, lower-tax, lower-welfare economy’ maken 1/5

De samenvatting van Osbornes speech is dus: hogere lonen, lagere belastingen en soberdere sociale voorzieningen.