Axel Springer in fusiegesprek

De Duitse dagbladuitgever Axel Springer SE is in gesprek met mediagroep ProSiebenSat.1 over een fusie. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van bronnen dichtbij degenen die onderhandelingen. Als de twee bedrijven inderdaad samengaan, ontstaat een van de grootste mediaconcerns van Europa, met een waarde van 14,4 miljard euro.

Axel Springer, uitgever van onder meer de Duitse kranten Bild en Die Welt, is hard bezig zichzelf te transformeren van een traditioneel naar een digitaal mediabedrijf. Naar eigen zeggen komt inmiddels meer dan de helft van de inkomsten uit digitale activiteiten. Ook ProSiebenSat.1, marktleider in commerciële televisie in Duitsland, investeerde de afgelopen jaren veel in digitaal.

Volgens de WSJ kan een eventuele fusie gezien worden als een poging om gezamenlijk de toenemende concurrentie van Google, Facebook, Amazon en Netflix het hoofd te bieden. ProSiebenSat.1, eigenaar van onder meer SBS Broadcasting, is actief in dertien Europese landen, zendt veel films en series uit Hollywood uit en heeft een licentiedeal met Warner Bros.

De gesprekken zouden nog in een vroeg stadium zijn. Mochten de twee partijen een akkoord bereiken, dan moeten ook de Duitse mededingingsautoriteiten en KEK, de commissie die mediadiversiteit waarborgt, hun akkoord nog geven. Dat was bij een eerdere poging tot een fusie, in 2005, waar het op stukliep. Vorig jaar bepaalde het hooggerechtshof dat het fusieverbod dat KEK destijds oplegde ongerechtvaardigd was.