Astana: cortisolwaarden Lars Boom zijn weer normaal

De cortisolspiegel van wielrenner Lars Boom is weer op normaal niveau, volgens zijn ploeg Astana. Vlak voor de start van de Tour de France werd de renner nog bijna uit koers gehaald vanwege de afwijkende cortisolwaarden.

Boom na afloop van de vierde etappe.
Boom na afloop van de vierde etappe. Foto: ANP / Bas Czerwinski

De cortisolspiegel van wielrenner Lars Boom is weer op normaal niveau. Dat blijkt volgens zijn ploeg Astana uit een onafhankelijk onderzoek. Vlak voor de start van de Tour de France werd de renner nog bijna uit koers gehaald vanwege de afwijkende cortisolwaarden.

De MPCC, de organisatie die zich hardmaakt voor een geloofwaardige wielersport, had de “abnormaal lage” cortisolwaarden van Boom naar buiten gebracht. Volgens de regels van de organisatie zou de renner preventief aan de kant hebben moeten blijven, omdat te weinig cortisol kan wijzen op een slechte gezondheid. Astana weigerde dat echter toen de ploeg geen vervangende renner mocht opstellen en liet Boom gewoon van start gaan.

De Kazachstaanse ploeg besloot een dag later een onafhankelijke arts te laten onderzoeken wat er met Boom aan de hand was. Uit dat onderzoek blijkt nu dat Boom al na twee dagen weer gewone bloedwaarden had. Volgens de arts is Boom gezond en fit genoeg om in de Tour te blijven.

Bennett mocht niet starten door astmamedicijn

De Nieuw-Zeelander George Bennett van LottoNL-Jumbo overkwam eerder dit jaar vlak voor de start van de Giro d’Italia hetzelfde. Zijn cortisolwaarden waren te laag doordat hij een medicijn tegen astma had gebruikt. Bennett ging volgens de afspraken niet van start, maar zijn ploeg stapte naderhand alsnog uit verontwaardiging uit de MPCC.

De Astanaploeg kreeg het afgelopen jaar veel kritiek te verduren. Uit onafhankelijk onderzoek van de universiteit in Lausanne bleek dat het antidopingbeleid niet overeen zou komen met het eerder door de ploeg geschetste beeld. Wielerunie UCI liet de ploeg zijn licentie behouden, maar houdt Astana onder streng toezicht.

    • Eva Smal