Groenetruidrager André Greipel wint de vijfde etappe in de Tour de France

De Duitser André Greipel pakte vandaag zijn tweede ritzege in de Tour de France.
De Duitser André Greipel pakte vandaag zijn tweede ritzege in de Tour de France. Foto EPA / Yoan Valat

De Duitser André Greipel pakt vandaag de ritzege in de Tour de France. Greipel boekt daarmee zijn tweede etappezege in deze Tour. Na Neeltje Jans was hij ook in Amiens de snelste in de massasprint. Sagan kwam als tweede over de finishlijn en Cavendish als derde.

Robert Gesink is met de 29ste plaats de best geklasseerde Nederlander.

Onder leiding van geletruidrager Tony Martin vertrok het peloton vandaag uit Arras, in het noorden van Frankrijk, om 189,5 kilometer verder in Amiens te finishen. Na hectische eerste dagen snakte het peloton naar een wat rustigere etappe, maar dat was het niet.

Valpartijen

De Tour-organisatie waarschuwde vanochtend al voor harde windstoten op weg naar aankomstplaats Amiens. En inderdaad door de harde wind, stond ook vandaag in het teken van veel valpartijen. De Nederlander Bauke Mollema, kwam vrij vroeg in de rit ten val, maar kon na het overstappen op een andere fiets weer verder. De geplaagde Fransman Thibaut Pinot, gisteren tot twee keer toe een lekke band op de kasseien, kwam 23 kilometer voor de finish ten val, maar kon de rit uitrijden.

Negen uitvallers

De Nieuw-Zeelander Jack Bauer en de Fransman Nacer Bouhanni hadden minder geluk vandaag en hebben allebei de strijd moeten staken in de vijfde etappe. Bauer stapte uit de koers nadat hij gisteren betrokken was bij een valpartij en vandaag niet meer verder kon. De sprinter Bouhanni viel na twaalf kilometer in de vijfde rit samen met drie ploegmaten, waarna hij volgens de Tour-organisatie is afgevoerd in een ambulance. Met het uitvallen van Bauer en Bouhanni komt het aantal uitvallers in deze editie van de Tour de France op negen.

Twitter avatar letour Le Tour de France .@BouhanniNacer abandonne suite à la chute / abandons following the crash! #TDF2015 http://t.co/XvfE9mTuGl

DE ETAPPE-UITSLAG

1. André Greipel (Dui) 4.39.00
2. Peter Sagan (Slw) zelfde tijd
3. Mark Cavendish (GBr) zelfde tijd
4. Alexander Kristoff,(Noo) zelfde tijd
5. Edv.Boasson Hagen (Noo) zelfde tijd

Het klassement

1. Tony Martin (Dui) 17.19.26
2. Chris Froome (GBr) +0.12
3. Tejay van Garderen (VS) +0.25
4. Peter Sagan (Slw) +0.33
5. Tony Gallopin (Fra) +0.35
(…)
12. Mollema (Ned) +1.44

    • Maarten Back