Als vrouw met alleen maar mannen werken? Gewoon je bekkie bij je hebben

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De nationale vuilnisvrouwendag bij vuilnisverwerkingsbedrijf Avalex in Delft
Wie: Sandra van Gemert, hoofd uitvoering bij Avalex en mede-organisator, en veertig vuilnisvrouwen, onder wie Amanda Scheffers en Denise Bras

Ja, ze bestaan. Vuilnisvrouwen. Ver weg gestopt op een industrieterrein, waar volle vuilniswagens af en aan rijden, tussen de grijze gebouwen en blauwe containers staan er veertig onder een partytent. Vandaag worden ze “in het zonnetje gezet” omdat ze “dat verdienen”, volgens Sandra van Gemert, hoofd uitvoering bij Avalex. Dus krijgen ze vandaag een workshop ‘zelfverdediging op naaldhakken’ en mogen ze ‘fashionable items’ maken met afval. En krijgen ze natuurlijk een goodiebag mee naar huis.

Tuttebel

Het is niet altijd makkelijk, als vrouw in het door mannen gedomineerde vuilniswereldje. Van Gemert: “Toen ik hier kwam solliciteren moest ik in de kantine wachten. Daar zat ik dan, als enige vrouw tussen al die grote mannen. Dat vond ik best wel even spannend.” Volgens van Gemert moet je geen tuttebel zijn als je als vrouw het vuilnis in wil.

“Je moet tegen de blikken, opmerkingen en het grove taalgebruik van de mannen kunnen.”

Maar het maakt wel een positief verschil, een vrouw erbij, stelt Van Gemert. Een vrouw gaat veel eerder met klagende mensen op straat in gesprek. En er wordt veel minder agressief gedaan in de aanwezigheid van een vuilnisdame. Reden genoeg dus, om de vrouwen een beetje te verwennen. Al zullen de naaldhakken en fashionable items de meeste vrouwen een zorg zijn. Gewoon lekker ouwehoeren met elkaar is al leuk zat.

Amanda Scheffers en Denise Bras, buitengesloten vuilnismannen en hoge hakken.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Niet zeuren

Amanda Scheffers en Denise Bras komen erachter dat ze allebei in het leger hebben gezeten voor hun carrière in het vuilnis. Aan het mannenwereldje waren ze dus al gewend. Ze weten wel hoe je met die kerels moet omgaan. Bras: “Je moet gewoon je bekkie bij je hebben.” Scheffers: “En niet zeuren.”

Van een afstandje kijken drie vuilnismannen in overal toe. Zij mogen niet mee doen vandaag. Maar misschien blijft er nog wel een goodiebag voor ze over.

 

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken