Als je vanavond vóór de moskee stemt ben je een tyfuszwijn

Vanavond stemt de gemeenteraad van Gouda over de bouw van een nieuwe moskee. De buurt wil niets van de moskee weten. Raadsleden die hun voorkeur uitspraken, zijn geïntimideerd en bedreigd door de extreem-rechtse actiegroep Identitair Verzet. „Als ik later opa ben, denk ik hier nog aan terug.”

De muur is een aantal keer schoongespoten. Maar na acht maanden zit de graffiti er nog steeds. ‘Fuck D666’, staat op de flatwoning van het Goudse gemeenteraadslid Zouhair Saddiki.

Hij zag de bekladding toen hij vorig jaar op een novemberavond thuis kwam. Straatlantaarns verlichtten zijn muur. „Ik flipte”, zegt Saddiki. „Ik dacht: dat méén je toch niet? Wat is de volgende stap? Krijg ik straks een molotovcocktail naar binnen?”

De bouw van een moskee heeft in Gouda geleid tot intimidatie van raadsleden. Vanavond stemt de gemeenteraad over een voorstel om in een voormalige legerkazerne een gebedshuis te vestigen voor maximaal 900 bezoekers. De moskee past volgens het stadsbestuur in het bestemmingsplan. Maar de buurt wil het niet. De bezwaren lopen uiteen: bewoners zijn bang dat de moskee radicale moslims aantrekt, dat de waarde van hun woning daalt en ze willen geen parkeeroverlast.

Een verkapte bedreiging

Raadsleden die over de bouw beslissen, ontvingen deze week een verkapte bedreiging. De extreem-rechtse actiegroep Identitair Verzet kondigde aan raadsleden die vóór de moskee stemmen thuis op te zoeken om hen „tot inkeer” te brengen. Eerder ontving het college van Gouda ook al een dreigbrief. Daarin stond dat zij „geen rust” zullen vinden als de moskee wordt gebouwd. Er werd ondermeer gesproken over autobranden.

„Het is uit de hand gelopen”, zegt Zouhair Saddiki. De 29-jarige filosofiestudent kwam vorig jaar in de gemeenteraad namens D66. Toen was de moskeebouw nog een lokale kwestie. Maar nadat De Telegraaf berichtte over het verzet tegen de ‘megamoskee’ trok de gehele landelijke pers naar Gouda. Er rezen twijfels over de financiering van de moskee en over de betrokkenheid van salafistische moslims. Tweede Kamerleden stelden vragen. Actiegroepen kondigden demonstraties aan. Zelfs premier Rutte bemoeide zich ermee.

Anti-islamsticker

Niet lang daarna werd bij Saddiki een anti-islamsticker op de brievenbus geplakt. Zijn brievenbus was als enige in de straat beplakt. „Daardoor vermoedde ik dat het specifiek op mij was gericht, omdat D66 vóór de bouw van de moskee is.” Dat vermoeden werd bevestigd toen hij via een tussenpersoon contact kreeg met de daders, een aantal „puberale jongeren” volgens Saddiki. Het bleek inderdaad te gaan om zijn steun aan de moskeebouw. Vervolgens werd Saddiki op sociale media uitgescholden. Tyfuszwijn. Kutmoslim. Salafistische hond. Landverrader. „Alleen maar vanwege mijn afkomst”, zegt Saddiki. „Hij heeft een moslimnaam dus zal hij wel fout zijn – dat is zo ongeveer de gedachte. Terwijl ik niet eens een echte moslim ben. En een landverrader? Ik heb bij de Nederlandse landmacht gediend!”

Een paar weken later werd de graffiti op zijn huis gespoten. Saddiki heeft aangifte gedaan. Bang is hij niet. „Ik heb een zwarte band karate.” De incidenten stemmen hem wel „treurig”.

Je moet een dikke huid hebben

Ook andere Goudse raadsleden hebben te maken met heftige reacties, blijkt uit navraag. Bij elkaar opgeteld ontvingen raadsfracties tot over de honderd onaangename mails vol met verwensingen en scheldpartijen. „Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt”, zegt PvdA-fractievoorzitter Marion Suijker. „Je moet een dikke huid hebben als raadslid. Dat wordt in dit dossier wel erg op de proef gesteld”, vindt D66-leider Thierry van Vugt.

Johan Weeber van de lokale partij Gouda Positief zegt dat vooral zijn gezin „ernstig geschrokken” is van de bedreiging door Identitair Verzet. „Ik zal dit dossier niet snel vergeten. Als ik later opa ben, denk ik hier nog aan terug.”

„De hele Goudse samenleving staat op spanning”, merkt CDA’er Huibert van Rossem. „Je krijgt Griekse ja-nee-verhoudingen. Dat is niet gezond voor een stad.”

VVD’er Verkuijlen is blij als het dossier na vanavond van tafel is. Een meerderheid in de raad is tegen de bouw. Dat komt niet door de bedreigingen, verzekert Verkuijlen. „Maar er hangt wel een nare sfeer omheen. Dat is jammer.”

En Zouhair Saddiki? Die zegt dat hij alle intimidaties van zich af laat glijden. „Ze proberen mij klein te krijgen, maar ik blijf gewoon mijn werk doen”, zegt hij. „En dat betekent in dit geval: vóór de moskeebouw stemmen.”

    • Andreas Kouwenhoven