Alle zittingen verdachten Valkenburgse zedenzaak openbaar

Leden van de rechtbank (VLNR) Karin Janssen, David van Kuppeveld, mr. Woretshofer, mr. Goessen, mr. Feuth en Dhr. Penders tijdens de regiezitting van de Valkenburgse zedenzaak.
Leden van de rechtbank (VLNR) Karin Janssen, David van Kuppeveld, mr. Woretshofer, mr. Goessen, mr. Feuth en Dhr. Penders tijdens de regiezitting van de Valkenburgse zedenzaak. Foto ANP/Marcel van Hoorn

Alle strafzaken tegen de verdachten in de Valkenburgse zedenzaak worden openbaar behandeld voor de rechtbank in Maastricht. De rechter wees de verzoeken die enkele van de advocaten van de in totaal 29 verdachten hadden ingediend om de zaken achter gesloten deuren te behandelen af.

Vandaag begon de rechtszaak tegen de mannen die terecht staan voor ontucht met een 16-jarig meisje in een hotel in Valkenburg in september en oktober vorig jaar met een regiezitting. Morgen gaat de zaak verder. De verwachting is dat er weinig van de verdachten op komen dagen. De rechtbank heeft drie verdachten verplicht te komen in verband met de verklaring die ze hebben afgelegd bij de politie.

De rechtbank gaat de 29 zaken groepsgewijs in blokken behandelen omdat het in bepaalde zaken om vergelijkbare verdenkingen gaat. 26 van de verdachten komen deze en volgende week voor, drie zullen later dit jaar volgen.

Maximaal 12 jaar cel

De mannen hangt een gevangenisstraf boven het hoofd van maximaal twaalf jaar. De politie kwam de verdachten op het spoor na een inval in een hotel in Valkenburg vorig jaar december. Het meisje, dat vermist was, werd toen aangetroffen terwijl ze seks had met een klant.

De hoofdverdachte, de 21-jarige Armin A. die op de wc van de hotelkamer werd aangetroffen, is veroordeeld tot twee jaar cel voor mensenhandel, wegens het aanzetten tot prostitutie van een minderjarige.

    • Sam de Voogt