Aantal heroïnedoden in Amerika verdubbeld

Het aantal mensen in de Verenigde Staten dat is omgekomen door een overdosis heroïne is tussen 2011 en 2013 verdubbeld tot meer dan 8.200. Foto ANP/Lex van Lieshout

Het aantal mensen dat in de Verenigde Staten is overleden na een overdosis heroïne is de afgelopen jaren verdubbeld. Een van de belangrijkste oorzaken van het toenemende aantal doden is het stijgende aantal mensen dat verslaafd is aan pijnstillers.

De cijfers komen uit een rapport van het Centre for Disease Control (CDC). In 2013 stierven meer dan 8.200 mensen aan een overdosis heroïne, een verdubbeling ten opzichte van twee jaar eerder. Ook verdubbelde het aantal heroïnegebruikers in de afgelopen tien jaar.

Uit de National Survey of Drugs Use and Health bleek vorig jaar dat in 2012 669.000 mensen zeiden de harddrug gebruikt te hebben. Een woordvoerder van het CDC zei dat er op dit moment ongeveer een half miljoen heroïneverslaafden zijn in de Verenigde Staten.

Pijnstillers en lage prijzen

Volgens het CDC is 45 procent van de heroïnegebruikers ook verslaafd geweest aan zware pijnstillers als Oxycontine. Die hebben dezelfde actieve bestandsdelen als heroïne. Sinds 2007 is de Amerikaanse overheid strenger gaan controleren op het lukraak voorschrijven van deze medicijnen. Veel Amerikanen zijn daardoor overgestapt op drugs.

Een andere reden voor de toename van het aantal heroïnegebruikers is de almaar dalende prijs van de harddrug. Doordat er steeds meer drugs in Mexico wordt geproduceerd is de prijs volgens de Amerikaanse anti-drugsorganisatie DEA sinds 1990 met 67 procent gedaald.

    • Sam de Voogt