9 procent bijstandsgerechtigden vult inkomen aan met parttimebaan

Foto ANP/ Lex van Lieshout

Negen procent van de mensen die recht hebben op bijstand vullen hun inkomen aan met een parttimebaan. Dat levert gemeenten een besparing op van 350 miljoen euro, want dat geld hoeven ze nu niet uit te keren. Dit blijkt uit onderzoek van Divosa (pdf), de vereniging van managers van sociale diensten.

Het aandeel bijstandsgerechtigden met een parttimebaan is nog een stuk hoger onder alleenstaanden, namelijk 16 procent. De bijstandsgerechtigden verdienen zo rond de 523 euro per maand gemiddeld.

Sociale diensten schikken zich volgens Divosa-voorzitter René Paas naar de “flexibele schil van de arbeidsmarkt”. Ook al is dat hun ideaal voor mensen, vast werk is niet meer zo alomtegenwoordig als jaren geleden. Dus pakken de diensten min of meer wat ze pakken kunnen.

“Parttime werk is beter dan geen werk.”

Grote afstand tot markt

In totaal zijn er volgens de laatste cijfers (uit mei) in Nederland 443.000 mensen die bijstandsgerechtigd zijn. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het herstel van de arbeidsmarkt nog niet duidelijk te zien in de bijstand. Personen in de bijstand vinden door hun grotere afstand tot de arbeidsmarkt nog steeds moeilijk een nieuwe baan, en minder snel dan andere werkzoekenden.

‘Parttimewerk heeft wel zin’

Maar het parttime werken naast de uitkering loont wél, volgens Divosa. Bijstandsgerechtigden met een parttimebaan of dat minstens één maand hebben gedaan naast hun uitkering, stromen vaker uit naar werk dan mensen die dat niet hebben gedaan. 19,4 procent van de mensen die het wel deden in 2013 of 2014 lukte het om nieuw werk te vinden tegenover 7,4 procent die geen werk naast hun uitkering verrichten.

    • Frank Huiskamp