Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Zondag laatste eurotop over Griekenland’

Jean-Claude Juncker en Donald Tusk
Jean-Claude Juncker en Donald Tusk Foto EPA / OLIVIER HOSLET

De leiders van de eurozone komen zondag voor de laatste maal bijeen om over een akkoord met Griekenland te praten. Als dan geen overeenstemming bereikt wordt, worden de onderhandelingen gestaakt. Dat hebben Donald Tusk, president van de Europese Raad, en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vanavond in een gezamenlijke persconferentie gezegd.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Final deadline ends this week. Either we achieve agreement this week in #Eurogroup or I will convene #EUCO on Sunday afternoon.

Komende zondag komen leiders bijeen van alle 28 EU-lidstaten, niet alleen van de eurozone. Tusk:

“Ik wil hen erbij hebben omdat ik dit zwarte scenario (een Grieks faillissement, red.) helaas niet kan uitsluiten. Mocht het zover komen, krijgt de hele EU te kampen met de gevolgen, niet alleen de eurozone.”

Juncker liet weten dat er een “gedetailleerd Grexit-scenario” klaarligt voor het geval dat. Hij herhaalde echter zijn hoop dat het niet zover hoeft te komen. Juncker en Tusk zijn voorstanders van het binnen de eurozone houden van Griekenland en riepen alle partijen op hun verantwoordelijkheid te nemen. Tusk:

“Ik heb nooit gesproken over een deadline. Maar nu hebben we nog maar vijf dagen om een oplossing te vinden. De deadline eindigt deze week.”

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk I called on all leaders to try to find consensus; all sides of the negotiations share the responsibility for the current status quo.

Geen nieuwe voorstellen

Een eurogroep-bijeenkomst en eurotop vandaag liepen op niets uit. Dat had er deels mee te maken dat Griekenland zonder nieuwe voorstellen in Brussel was verschenen. Daar waren de leiders van de eurolanden bijeengekomen naar aanleiding van het Griekse referendum, dat afgelopen zondag plaatshad. In de volksraadpleging stemde de bevolking tegen een reddingsplan van de geldschieters voor het noodlijdende land. Athene wil nu onderhandelen over een nieuw steunpakket.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel eist vóór donderdag een gedetailleerd voorstel van de Grieken. Tevens bevestigde Merkel dat Griekenland morgen een formeel verzoek zal indienen voor geld uit het Europese permanente noodfonds ESM. Zaterdag vindt nog een eurogroep plaats.

Lees hier onze liveblog over Griekenland van vandaag terug