Zó had je nog meer verdiend met aandelen

De eerste zes maanden van het beursjaar zitten erop. Welke aandelen springen eruit aan het Damrak?

Op vrijdagmiddag 20 maart om 16.15 uur is het eindelijk zover: voor het eerst in zeven jaar gaat de AEX-index door de symbolische 500-punten-grens. Dat komt door een combinatie van factoren: de economie trekt aan, de rente op spaarrekeningen staat extreem laag en de Europese Centrale Bank drukt met het opkoopprogramma het rendement op staatsobligaties. Op zoek naar rendement storten beleggers zich op aandelen.

Dat is wereldwijd te zien op de beurzen, ook in Amsterdam. Wie op 2 januari via een tracker in de AEX belegde, had op 30 juni inclusief dividend een brutorendement behaald van 13,9 procent. Beleggers die zelf hun aandelenmandje samenstellen, kunnen daar flink boven zitten. Zie bijvoorbeeld de sterke koersstijgingen van kabelbedrijf Altice (bijna 90 procent), uitzender Randstad (47 procent) of chipmachinemaker ASML (37 procent).

Uitgesplitst naar sectoren vallen enkele trends op. Vanwege de lage olieprijs presteren olie gerelateerde fondsen als Shell, Vopak en SBM Offshore slecht. Investeringen in Shell van begin dit jaar werden ondanks de royale dividenduitkering meer dan 5 procent minder waard. Opvallend is dat vrijwel alle Amsterdamse vastgoedfondsen, zoals Unibail Rodamco en Wereldhave, ver onder gemiddeld presteren. Volgens ABN Amro-analist Ruud van Maanen komt dat doordat de koersen van die fondsen vaak samenhangen met het rendement op staatsobligaties.

En dat rendement ligt dus laag dankzij de ECB. Het opkoopprogramma verjaagt bovendien, zoals bedoeld, het ‘deflatiespook’. Beleggers nemen volgens Van Maanen daarom een voorschot op verder economisch herstel en kiezen voor meer cyclische aandelen. Neem de uitzendbranche: een sector die herstel als eerste merkt. De koersen van Randstad, USG en Brunel doen het dan ook allemaal beter dan het gemiddelde van hun index.

De kabel/telecom- en techbedrijven presteren het best. Naast Altice behalen de aandelen van onder meer TomTom (85 procent) en KPN (30 procent) uitstekende rendementen. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen is daar geen gemene deler voor te vinden. „Het zijn allemaal afzonderlijke verklaringen. Neem TomTom, daar speelt al een tijd het verhaal dat ze mogelijk overgenomen worden.”

    • Camil Driessen