Wat gebeurde er gisteren? Het belangrijkste nieuws:

De Griekse minister Varoufakis maakt plaats voor een ander

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis kondigde ’s ochtends vroeg aan dat hij aftreedt. Op zijn blog wees hij met de vinger naar bepaalde leden van de eurogroep, die graag zouden zien dat hij niet meer bij de vergadering aanwezig zou zijn.

En zijn opvolger heet Tsakalotos

Gisteravond werd een nieuwe minister van Financiën beëdigd: de in Rotterdam geboren en aan Oxford opgeleide econoom Euclid Tsakalotos.

De reacties op de uitslag: iedereen respecteert de uitkomst en wil verder

De Europese Commissie respecteert de uitkomst van het Griekse referendum, maar het gat tussen Griekenland en de andere lidstaten van de eurozone is wel vergroot. Leiders van de Griekse oppositie- en regeringspartijen hebben in een gezamenlijke verklaring gezegd nieuwe pogingen te steunen om een deal te bereiken met schuldeisers.

Griekse banken: alle filialen vandaag en woensdag dicht

De vereniging van Griekse banken kondigt aan dat alle filialen in Griekenland vandaag en woensdag dichtblijven. Het maximale bedrag dat gepind kan worden blijft gehandhaafd op 60 euro.

Alarmerend nieuws uit Frankfurt: de ECB draait de duimschroeven aan

Het bestuur van de Europese Centrale Bank besluit Griekenland geen extra liquiditeitshulp te geven in de vorm van Emergency Liquidity Assistance (ELA). Ook wordt de korting op het Griekse onderpand bijgesteld. Daarmee laat de ECB zien dat de waarde van het Griekse onderpand verder naar beneden is gegaan. Voor de Griekse banken houdt het in dat ze voor dezelfde hoeveelheid onderpand minder noodsteun krijgen, waardoor ze mogelijk op korte termijn in de problemen komen.

Rutte in de Kamer: Grieken moeten niet met een flutverhaal komen

Tijdens een ingelast Kamerdebat over de Griekse kwestie (nota bene op de eerste dag van het zomerreces van de Kamer) heeft premier Rutte zich stevig uitgesproken. Hij zei dat als Tsipras met een „flutverhaal” naar Brussel komt, de gesprekken snel voorbij zijn. Volgens Rutte zijn de regeringsleiders niet bereid om alle eisen aan de Grieken overboord te gooien.

En het verhaal gaat door. Dit staat er vandaag te gebeuren:

Om 13.00 uur komt de eurogroep bijeen, waarin de ministers van Financiën van de eurolanden zitting hebben. Zij verwachten dat er dan een nieuw voorstel van de Grieken op tafel ligt. Later op de dag vindt een eurotop plaats van de regeringsleiders.