Waar blijft die Nederlandse inzending op deze nieuwe literaire landkaart?

Screenshot Lovereading.co.uk

Een onbewoond eiland in de Stille Zuidzee? Die heeft al een passende roman toegewezen gekregen in een gloednieuwe literaire landkaart van een Britse literatuurblog (William Goldings Lord of the Flies). En Nederland? Ons land wordt vooralsnog door geen enkele roman vertegenwoordigd.

De literaire landkaart ‘The Google Maps Book Mash-Up’, is een literaire landkaart van de Britse literatuurblog lovereading.co.uk. De opzet van de kaart is simpel. Romans moeten worden gekoppeld aan locaties. Dus J.D. Salingers The Catcher in the Rye speelt zich bijna geheel af in New York. Wil je dit boek opgeven voor de landkaart (niet doen, want het boek staat er al op) druk je op de knop ‘submit new book’ boven de kaart en vul de roman en de bijbehorende locatie in. De redactie van lovereading.co.uk kijkt dan of die lezerskeuze geschikt is. Het resultaat is een zeer literair verantwoorde, en steeds verder uitdijende, wereldbol vol wereldliteratuur.

Voorlopig wordt de Nederlandse, en ook de Vlaamse literatuur, door geen enkele roman op de kaart vertegenwoordigd. En dat terwijl er wel degelijk Nederlandse romans zijn die de afgelopen jaren furore maakten in het buitenland. Denk aan Herman Kochs naar Engeland en Amerika overgewaaide Het diner, dat zich afspeelt in het Amsterdamse Watergraafsmeer. Of Gerbrand Bakkers IMPAC-Award winnende Waterlandroman Boven is het Stil.

Of wat te denken van de ‘Nederlandse’ romans van beroemde Engelstalige schrijvers als Donna Tartt (The Goldfinch, Amsterdam), Edgar Allan Poe (‘The Unparalleled Adventure of One Hans Pfaal’, Rotterdam) en Ian McEwan (Amsterdam)? Ze staan nog niet op de kaart maar kunnen natuurlijk as we speak ingestuurd worden.

The Hound of the Baskervilles

Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland) heeft met meer dan 60 pinnetjes voorlopig de meeste digitale punaises. De boeklocaties, die door literatuurliefhebbers bij de redactie van lovereading.co.uk voorgedragen mogen worden, zijn vaak beroemdere plekken uit de wereldliteratuur. Dartmoor bijvoorbeeld, het Screen-Shot-2015-05-21-at-1.48.40-PMheidegebied in de Zuid-Engelse graafschap Devon waar de vandaag 85 jaar geleden overleden Arthur Conan Doyle zijn beroemde Sherlock Holmes-roman The Hound of the Baskervilles liet afspelen.

Ook Londen als literaire locatie spreekt tot de verbeelding. Alleen al door Charles Dickens die meerder romans in de Engelse hoofdstad liet afspelen (Bleak House staat op de kaart). Ook ‘gepinned’ in Londen zijn Evelyn Waughs Scoop en het Man Booker Prize-winnende Possession van A.S. Byatt. De rest van Engeland telt nu al romans van Engelse schrijvers als D.H. Lawrence (Sons and Lovers), George Elliot (Silas Marner), Frances Hodgson Burnett (The Secret Garden).

Moby-Dick

Na het Verenigd Koninkrijk is de Verenigde Staten, met zo’n 45 literaire locaties, het best vertegenwoordigd op ‘The Google Maps Book Mash-Up’. Vooral de Oostkust is goed bezet. Zo wordt het voormalige walvisvaarderseiland Nantucket, voor de kust bij Boston, al vertegenwoordigd door de beroemdste walvisvaartroman uit de wereldliteratuur: Herman Melvilles Moby-Dick. Verder vertegenwoordigt Scott Fitzgeralds The Great Gatsby Long Island, en onder andere J.D. Salingers The Catcher in the Rye New York.

Lees ook: ‘‘What the Dickens!’: Ontwerpbureau brengt ode aan de Engelse literatuur’

En: ‘‘De Correspondent’ maakt kaart met mooiste boekhandels van Nederland en Vlaanderen’

    • Roderick Nieuwenhuis