Vandaag in de Tour: beuken op de keien naar Cambrai

De vierde Touretappe is een klassieker in het klein. In de 223,5 kilometer lange rit gaan de coureurs namelijk over zeven kasseistroken, waarvan er drie regelrecht uit Parijs-Roubaix komen. Wordt de rit lastig genoeg om een massasprint te voorkomen?

Voor vandaag staan er kasseien op het programma. Zeven stroken van in totaal 11,5 kilometer lang.
Voor vandaag staan er kasseien op het programma. Zeven stroken van in totaal 11,5 kilometer lang. Foto ANP / Bas Czerwinski

De vierde etappe van deze Tour is opnieuw een klassieker in het klein. In de 223,5 kilometer lange rit worden de coureurs namelijk over zeven kasseistroken gestuurd, waarvan er drie regelrecht uit Parijs-Roubaix komen. Maar de vraag is of de rit van vandaag lastig genoeg is om een massasprint te voorkomen.

Anders dan in de keienetappe van vorig jaar – die toen werd gewonnen door Lars Boom – hoeft het peloton dit jaar niet over vijfsterrenstroken heen. En met ruim 13 kilometer aan keien zijn de stroken samen ook minder lang dan in de vijfde etappe van 2014. Toch hebben veel klassiekerrenners hun zinnen gezet op de rit van Seraing naar Cambrai.

Ook voor de klassementsrenners is de etappe van België naar Frankrijk er één om in de gaten te houden. Als het peloton breekt en je zit verkeerd, dan kan dat zomaar enkele minuten kosten. En wat te denken van een ongelukkige val: op de puntige steentjes in Noord-Frankrijk is een botbreuk nooit ver weg.

Hoe verging het vorige keer?

Voor Cambrai is het de eerste keer dat de Tourkaravaan aankomt. Wel was de stad tweemaal de startplaats voor een etappe. In de startplaats van vandaag – het Belgische Seraing – lag al wel drie keer de finish. De laatste keer was in 2012, toen Peter Sagan zijn eerste van drie etappes won.

Wie maken er kans?

De Nederlandse hoop is vandaag gevestigd op Lars Boom, die de keienetappe van vorig jaar won. Het is echter de vraag of Boom de kans krijgt om voor eigen kans te rijden. Als knecht van Vincenzo Nibali is het goed mogelijk dat de Nederlander de hele dag bezig is om zijn kopman heelhuids over de kasseien te loodsen.

Lars Boom wint de keienrit in 2014:

Er zijn echter meer renners die niet terugdeinzen voor een kasseistrook meer of minder. Denk aan Sep Vanmarcke en Greg van Avermaet – drie renners die elk voorjaar opnieuw met de beste renners meedoen. En natuurlijk sprinters zoals John Degenkolb, Alexander Kristoff en Peter Sagan.

    • Joost Pijpker