Tony Martin wint vierde etappe Tour en neemt gele trui over van Froome

Martin balt zijn vuist als hij als eerste over de finish komt in Cambrai. Foto EPA / Yoan Valat

De Duitse renner Tony Martin, die we vooral kennen als tijdritspecialist, heeft vanmiddag de vierde etappe van de Tour de France gewonnen. Martin wist drie kilometer voor het einde uit het eerste peloton te ontsnappen en pakte naast de ritzege ook de gele trui.

In de 223,5 kilometer lange rit van het Belgische Seraing naar het Franse Cambrai werden de coureurs over zeven kasseistroken gestuurd, waarvan er drie regelrecht uit de klassieker Parijs-Roubaix komen. Een kopgroep met daarin Astana-renner Lieuwe Westra reed bijna de hele dag op kop, maar werd op 40 kilometer voor de finish ingerekend door het peloton. In het laatste deel van de etappe brak het peloton nog een paar keer in stukken, maar uiteindelijk bleef een grote groep met de grote namen over die het onderling ging uitmaken. In die groep zaten namens Nederland nog Mollema en Gesink.

Op de keien zetten specialisten als Sep Vanmarcke, Degenkolb (de winnaar van Parijs-Roubaix) en Vincenzo Nibali een aantal keer hard aan, maar niemand kon het verschil maken. Martin wist uiteindelijk uit de groep te ontsnappen.

Martin, die zijn vijfde etappezege in de Tour won, neemt de gele trui over van Chris Froome, die hem gisteren veroverde. Martin maakte zijn seconde achterstand op Froome goed en pakte op de streep ook nog eens tien bonificatieseconden, waardoor hij nu aan kop gaat met twaalf tellen voorsprong op de Brit. Mollema staat twaalfde op 1.44, Gesink is de nummer veertien met 1.51 achterstand. Titelverdediger Nibali staat tussen de Nederlanders in.

De etappe-uitslag

1. Tony Martin (Dui) 5.28.58
2. John Degenkolb (Dui) +0.03
3. Peter Sagan (Slw) +0.03
4. Greg van Avermaet (Bel) +0.03
5. Evald Boasson Hagen (Nor) +0.03

Het klassement

1. Tony Martin (Dui) 12.40.26
2. Chris Froome (GBr) +0.12
3. Tejay van Garderen (VS) +0.25
4. Tony Gallopin (Fra) +0.38
5. Peter Sagan (Slw) +0.39
(…)
12. Mollema (Ned) +1.44

    • Pim van den Dool