Toch maar weer over Griekenland praten bij NN Investment Partners

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Grexit-talk bij NN Investment Partners
Wie: Hoofd Multi-Asset Valentijn van Nieuwenhuijzen en een paar bezorgde journalisten

He, verdorie. Hadden ze bij NN Investment Partners bedacht ‘kansen en uitdagingen voor beleggers in de tweede helft van 2015’ te bespreken is er ineens weer van alles met Griekenland aan de hand. Valentijn van Nieuwenhuijzen neemt plaats aan de tafel met een handvol uitgenodigde journalisten. Er is een persmap, pen en flesje water voor hen klaargelegd. Van Nieuwenhuijzen zucht: “Nou. Griekenland dan maar. Zijn er al vragen?”

Pinnen

Jazeker. De journalisten slaan hun kladblok open. Er wordt met pennen geklikt. Iedereen wil weten: Hoe erg is het? Van Nieuwenhuijzen: “Voor de Griekse bevolking is het vooral heel tragisch. Bij de armste mensen, en bij de ouderen, zal de klap hard aankomen. Het is niet zeker of hun uitkeringen nog betaald kunnen worden. Het is meestal zo dat de zwakkeren in de samenleving het meest lijden onder een financiële crises. De rijke Grieken hebben hun geld allang op een buitenlandse rekening gezet.” De journalisten knikken, schrijven druk mee, slokje water nog maar.

De gewone Griek kan sinds vorige week nog maar zestig euro per dag pinnen, en voor hoe lang is nog maar de vraag. Onder de bevolking lopen de spanningen op nu salarissen verlaagd en belastingen verhoogd zijn. De EU is al bezig met het smeden van een plan voor humanitaire hulp.  Klinkt heftig.

Valentijn van Nieuwenhuijzen legt het wel even uit.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Wachten

Van Nieuwenhuijzen knikt. “Maar met de impact op de Europese economie valt het allemaal wel mee”, bezweert hij. De verwevenheid op financieel vlak met andere banken in Europa is volgens hem sinds het gedonder met Griekenland een paar jaar geleden begon inmiddels nihil geworden. “Griekenland kan het Europese financiële stelsel niet meer onderuit halen.”

En beleggen of investeren in Griekenland?, vraagt een journalist terwijl ze een slok koffie neemt. “Nou, de banken zijn dicht en de aandelenmarkt ook. Dus dat wordt moeilijk”, lacht Van Nieuwenhuijzen. “Alles ligt nu dus stil. Zelfs vulture funds, die in zeer zwakke markten investeren, zullen moeten wachten.” Waarop? Dat weet niemand precies. Zelfs Van Nieuwenhuijzen niet. Hij trekt zijn telefoon uit zijn zak. “Even kijken of er toevallig nog een minister is afgetreden.”

 

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken