Tientallen doden bij dubbele bomaanslag in Nigeria

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in het noorden van Nigeria zijn vandaag zo’n dertig mensen om het leven gekomen. Dat hebben ooggetuigen en een gouverneur laten weten. Waarschijnlijk is het geweld het werk van Boko Haram.

Beelden van de plek waar in Zaria de zelfmoordaanslag plaatsvond. Foto EPA / STRINGER

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in het noorden van Nigeria zijn vandaag zo’n dertig mensen om het leven gekomen. Dat hebben ooggetuigen en een gouverneur laten weten, meldt persdienst Reuters.

Hoewel de aanslagen nog niet zijn opgeëist, wijst alles erop dat terreurbeweging Boko Haram verantwoordelijk is voor het geweld. De afgelopen tien dagen hebben strijders meerdere aanslagen gepleegd in het islamitische noorden van Nigeria. De maanden daarvoor verscholen de extremisten zich in het Sambisa-woud.

Een van de aanvallers liet aan de rand van de stad Zaria bij een overheidsgebouw een explosief afgaan. Hierbij stierven 25 mensen en raakten nog eens 32 personen gewond. De bom werd tot ontploffing gebracht op het moment dat burgers zich hadden verzameld om een net aangestelde bestuurder te ontmoeten. Een ander persoon liet bij een legercontrolepost een bom exploderen, waarbij vier mensen de dood vonden.

Teruggedrongen

Vorige week stierven meer dan 200 mensen tijdens een reeks aanvallen. Dit geweld voert de druk op president Muhammadu Buhari op. Het staatshoofd werkt samen met buurlanden om de terreurbeweging te vernietigen.

Boko Haram (wat ‘Westers onderwijs is zondig’ betekent) begon in 2009 met aanvallen in een poging een eigen staat te stichten waar de streng-islamitische sharia-wetgeving zou moeten gelden. Eind 2014 had de beweging een gebied dat groter dan België was in handen. Maar sinds Nigeria de handen ineensloeg met de legers van buurlanden is de terreurgroep teruggedrongen tot het Sambisawoud.

    • Casper van der Veen