Hackbedrijf wordt zelf gehackt

Hacking Team, een Italiaans bedrijf dat software maakt om te hacken, is gisteren zelf gehackt. Volgens de daders zijn onder meer interne e-mails en klantgegevens buitgemaakt. Een bestand van 400 gigabyte aan data werd online gezet en is door iedereen te downloaden. Hacking Team is een in Milaan gevestigd bedrijf en verkoopt software waarmee burgers kunnen worden bespioneerd. Zo kan onder meer de beveiliging op e-mails worden gekraakt, kunnen Skype-gesprekken worden opgenomen en microfoons en webcams op afstand worden aangezet. Klanten zijn overheidsorganisaties en veiligheidsdiensten. Het zou uitsluitend bedoeld zijn als middel tegen terrorisme en criminaliteit. Er zou niets worden verkocht aan landen die bij de EU, de VS of de NAVO op een zwarte lijst staan. Dat lijkt nu een leugen te zijn geweest. Als de vrijgegeven data inderdaad van de servers van Hacking Team komen, dan zijn er onder meer zaken gedaan met Azerbeidzjan, Kazachstan, Rusland, Bahrein, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Ethiopië. Hacking Team heeft nog niet officieel gereageerd. Een van de werknemers, Christian Pozzi, zei op Twitter dat er „leugens” naar buiten waren gekomen. Daarop werd ook zijn Twitter-account gehackt, en vervolgens in z’n geheel verwijderd.

    • NRC