Streamingliefhebber kan weinig met Apple Music

None

Apple is erg laat met zijn muziekdienst Apple Music. Er zijn al veel muziekstreamingdiensten, en die doen het allemaal best goed voor dezelfde prijs (ca. 10 euro per maand). Spotify is de grootste en bekendste. Apple zal flink over de brug moeten komen om klanten (mij) bij Spotify weg te trekken.

Dat doet Apple nog niet. Apple Music is niet slecht, maar ook niet béter dan de andere streamingdiensten. Apple heeft wat meer muziek: 37 miljoen liedjes, tegen 30 miljoen bij Spotify. En er zijn wat exclusives, zoals 1989 van Taylor Swift, een video van Pharrell, een nieuwe liveplaat van Jett Rebel en The Chronic van Dr. Dre. Leuk, maar geen dealbreakers (voor mij).

De playlists, waar Apple bij de aankondiging zo over opschepte, zijn inderdaad behoorlijk goed. Er zijn leuke lijstjes als ‘Metal voor mensen die niet van metal houden’ en met onbekend werk van bekende artiesten. De aanbevelingsfunctie werkt goed.

Ook Beats 1 Radio is best sterk. De zender heeft bekende dj’s, nieuwe muziek en is dag en nacht live. Leuk, maar gewoon een radiozender dus, die ook zonder abonnement is te beluisteren. Bovendien worden scheldwoorden ouderwets weggebliept.

Vervelend is dat Apple geen makkelijke manier heeft om muziek tussen je apparaten te streamen, terwijl dat in Spotify supermakkelijk is met Connect. Muziek doorzetten vanaf je pc of iMac naar iPad of telefoon kan alleen met een duur Airplay-apparaat.

Nog vervelender is de algehele user experience, die door het samengaan van Apple Music en iTunes schizofreen overkomt. Je hebt soms geen idee waar je nu precies in zoekt, of waar de playlists staan die je hebt gemaakt.

Onderwijl zorgt de synchronisatie van Apple Music en iTunes er bij sommige gebruikers voor dat hun hele muziekbibliotheek volledig overhoop is gegooid. Je eigen gekochte of geripte muziek van iTunes wordt zelfs voorzien van een kopieerbeveiliging, waardoor je ze voortaan alleen nog maar op Apple-spullen kan afdraaien. Dat kún je uitzetten. Maar voor je erachter bent hoe, ben je wel even verder.

Voor wie nog niet streamt, is Apple Music best een aardige instapdienst. Voor wie al een streamingdienst heeft en daar tevreden mee is, biedt Apple weinig.

    • Peter van der Ploeg