Schuldige varens

Foto Dado Ruvic / Reuters

Het lijkt een gewone berm. Het begin van een bos met jonge planten. Op het eerste gezicht wijst niets erop dat dit een schuldige plek is. Dat onder deze varens een massagraf lag.

Deze maand wordt de genocide van Srebrenica herdacht. Het is twintig jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen de door Nederlandse VN-troepen beveiligde enclave innamen, waarop een massaslachting volgde: 8.000 Bosnjakken, mannen en jongens, werden gedood. De lichamen werden aanvankelijk in de nabijgelegen bossen gedumpt. Om bewijs weg te nemen, werden de lijken verplaatst naar massagraven verder van Srebrenica vandaan.

Deze foto toont zo’n plek. Ze is gemaakt door Reuters-fotograaf Dado Ruvic. In het kader van de herdenking legt hij vast hoe de locaties waar zich de massagraven bevonden er nu aan toe zijn. De foto is gemaakt in Snagovo, dat ten noordoosten en op zo’n drie kwartier rijden van Srebrenica ligt, vlak bij de huidige grens met Servië.