Rutte: ‘Grieken, kom niet met flutverhaal aanzetten’

In Nederland is het geduld op. Hoezeer de Griekse regering ook hecht aan de overtuigende afwijzing in het referendum van zondag, het Nederlandse kabinet zal geen aangepaste voorwaarden dulden in de afwikkeling van de Griekse schuldenlast. Vanavond tijdens de extra top van Europese regeringsleiders, en vanmiddag al bij een vooroverleg met alle ministers van Financiën, zullen de Grieken met een overtuigend verhaal moeten komen, niet met „een flutverhaal”, aldus premier Rutte.

Zowel Rutte (VVD) als Dijsselbloem (Financiën, PvdA) was gisteravond in een ingelast Kamerdebat buitengewoon fel en somber over de Griekse opstelling. „Als de Grieken niet verder willen hervormen”, zei Dijsselbloem, „dan is er geen perspectief meer.” Rutte vreest dat Griekenland met de referendumuitslag in de hand het steunpakket van schuldeisers denkt te kunnen versoepelen. „Dat gaat dus niet gebeuren”, zei hij stellig. „De eurozone bestaat bij de gratie van strakke afspraken. Als Griekenland daar niet toe bereid is, dan houdt het inderdaad op.”

Met deze strenge houding van het Nederlandse kabinet zijn de meeste Tweede Kamerleden het eens. De coalitiefracties VVD en PvdA benadrukten gisteren het noodzakelijk te vinden dat Griekenland zelf ingrijpende maatregelen neemt om uit de crisis te komen. Concessies in eventuele verdere onderhandelingen zullen dus vooral van Griekse zijde moeten komen. „Verdere hulp aan Griekenland zou alleen mogelijk zijn als er nog veel meer bezuinigd wordt dan in het voorstel dat voorlag in het referendum”, zei Mark Harbers van de VVD. Zijn PvdA-collega Henk Nijboer vindt daarbij dat het voor Griekenland, Europa en Nederland „het beste is dat Griekenland onderdeel blijft uitmaken van de euro”.

Dat Europa vandaag nog wel het gesprek met Griekenland aangaat vinden de meeste partijen logisch. Het is, zoals Dijsselbloem maandag al zei, niet eenvoudig om voor een EU-bondgenoot de deur dicht te doen. „We zijn partners.”

Alleen SP en GroenLinks zien door het massale ‘nee’ van de Griekse bevolking nieuwe legitimiteit voor een verlichte schuldsanering. Rik Grashoff van GroenLinks: „Na al die maanden van verspilde energie is het de hoogste tijd voor een realistisch pakket voor Griekenland en concreet uitzicht op herstructurering van de Griekse schuldenlast.”

Hoewel veel Haagse politici pessimistisch zijn is er maar één partij die het woord Grexit in de mond nam. PVV-leider Geert Wilders gaf Rutte maar één opdracht mee: „Griekenland moet zo snel mogelijk uit de eurozone.”

    • Philip de Witt Wijnen