Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Partij omstreden president wint parlementsverkiezingen Burundi

De voorzitter van de Burundese kiesraad maakt de verkiezingsuitslagen bekend.
De voorzitter van de Burundese kiesraad maakt de verkiezingsuitslagen bekend. Foto AP / Gildas

De partij van de omstreden regeringspartij van Burundi heeft de parlementsverkiezingen gewonnen die op 29 juni begonnen. Dat heeft de Nationale Kiescommissie van het land vanavond bekendgemaakt, meldt persdienst AFP. Intussen heeft een reeks Afrikaanse landen Burundi opgeroepen de presidentsverkiezingen van 15 juli uit te stellen.

Het is erg onrustig in Burundi sinds president Pierre Nkurunziza in april liet weten dat hij zich verkiesbaar wilde stellen voor een derde termijn, terwijl dit in strijd is met de grondwet. Bij onlusten in met name hoofdstad Bujumbura vielen de afgelopen maanden tientallen doden en honderden gewonden. De Verenigde Naties meldden eind vorige maand dat 127.000 Burundezen zich in de buurlanden als vluchteling hebben laten registeren, en dat het werkelijke aantal vluchtelingen waarschijnlijk hoger is.

Boycot oppositie

Bij de parlementsverkiezingen kreeg de regeringspartij van Nkurunziza volgens de kiescommissie 77 van de honderd zetels. De uitslag moet niet al te serieus worden genomen vanwege de boycot door de oppositie. Hoewel de coalitie van oppositiepartijen mensen opriep niet te gaan, kreeg de coalitie toch 21 zetels toebedeeld omdat de kandidaten wel op het stembiljet stonden.

Belangrijker dan de parlementsverkiezingen zijn de presidentsverkiezingen, die werden uitgesteld naar 15 juli. Een groep Afrikaanse landen riep Burundi gisteren op de presidentsverkiezing uit te stellen tot 30 juli vanwege de aanhoudende onrust in het land. Een woordvoerder van de Burundese regering zei vanavond tegen persbureau Reuters dat het land zich “beraadt op een reactie”. Afrika is ongerust dat het machtsconflict rond president Nkurunziza uit de hand loopt en dat mogelijk ook oude spanningen tussen Hutu’s en Tutsi’s weer oplaaien.