Nederturken voelen hier de verharding

Van de 74.795 Nederlands-Turkse stemmen ging 64 procent naar de AK-partij van president Erdogan. Mijn landgenoten zouden AK juist moeten afstraffen voor Erdogans ambities om sultan van Klein-Azië te worden, omkoopschandalen, verduistering van staatskapitaal, illegale handel met IS en het monddood maken van de pers.

Mijn landgenoten vinden het kennelijk prima dat de ‘legendarische leider’ op voet van oorlog staat met alevieten, shi’ieten, Koerden en buurlanden; dat hij van Turkije een gidsland wil maken voor de islamitische wereld, en van iedere Turk een orthodox-sunnitisch moslim. Veel van Erdogans tegenstanders zijn buitenspel gezet in een schijnproces (Ergenekon).

De AK is sinds 2002 onafgebroken aan de macht en heeft veel instellingen aan zich gebonden. Tien jaar geleden telde zijn beweging Milli Görüs (Nationale Visie) 37 moskeeën in Nederland; inmiddels 144. AK houdt ook grip via het Directoraat voor Turken in de diaspora en via familierelaties.

Maar een en ander hangt ook samen met de verharding van het discours in de Nederlandse samenleving. Veel Nederturken vinden premier Rutte een zwak leider die de crisis niet weet te bezweren, terwijl de Turkse economie onder Erdogan floreert. Ook hoor ik verhalen van mensen die op het werk veel ellebogenwerk te verduren krijgen. Turkse jongeren krijgen geen werk vanwege hun islamitische signatuur, zingt het rond in theehuizen. Ten slotte vinden nogal wat Turken het vreemd dat de Nederlandse regering de vijf invloedrijkste Turkse verenigingen in Nederland nauwlettend in de gaten houdt.