Minder kleurrijk, gematigd, gepromoveerd in Oxford

Grieks minister van Financiën

De in Rotterdam geboren zoon van Griekse expats gelooft in een Europese oplossing.

None

„Ik ben nerveus en gespannen”, was het eerste wat Euclides Tsakalotos (55) gisteren zei na zijn benoeming tot minister van Financiën. De man die vandaag met premier Alexis Tsipras in Brussel is, weet dat hij wonderen zal moeten verrichten om de breuken tussen Griekenland en de andere eurozone landen te lijmen voor het te laat is.

De opmerking is tekenend voor het verschil in stijl met zijn voorganger Yanis Varoufakis, die kort daarvoor op zijn motor stapte, zijn vrouw achterop, en bij het ministerie vertrok. Tsakalotos komt bescheidener over. Hij is minder opvallend en kleurrijk.

Schuldsanering staat voorop

Inhoudelijk brengt de wisseling van de wacht op het Grieks ministerie van Financiën echter geen andere koers. Tsakalotos verving Varoufakis de afgelopen maanden al tijdens de vergaderingen van de Eurogroep van ministers van Financiën. Dat was een concessie van de Grieken nadat duidelijk was geworden dat Varoufakis teveel wrevel opriep bij zijn collega’s.

Ook voor Tsakalotos staat het onderwerp schuldsanering voorop. Als de politieke wil er is zijn er „tig technische oplossingen om dat te doen”, zei hij tegen persbureau Reuters. De econoom is een overtuigd Europeaan die Griekenland in de eurozone wil houden.

Maar wel een die ook al heel lang vindt dat de Europese Unie anders moet – democratischer – en daarover veel discussieerde met zijn studenten in Athene.

Hij gelooft dat Syriza in Griekenland spreekt voor slachtoffers van bezuinigingspolitiek in heel Europa. Hij moedigde premier Tsipras aan bondgenoten te zoeken en de banden te versterken met onder meer de jonge partij Podemos in Spanje.

Tsakalotos groeide op als zoon van welgestelde Griekse expats. Hij werd in 1960 in Nederland geboren. Zijn vader werkte bij een grote Griekse reder in Rotterdam tot ze, toen hij vijf was, naar Groot-Brittannië verhuisden. In Engeland ging hij naar een prestigieuze privéschool en promoveerde in de economie aan Oxford. Net als Varoufakis heeft hij een academische achtergrond.

Grieks met een Brits accent

Hij spreekt Grieks met een Brits accent en is getrouwd met een Schotse econome. Zijn internationale achtergrond maakt dat hij zich moeiteloos tussen de andere Europese ministers beweegt. Dat is een groot verschil met premier Tsipras, die in Griekenland opgroeide en zijn Engels eerst flink heeft moeten bijspijkeren.

Nadat Tsakalotos in de jaren negentig naar Griekenland verhuisde werd hij al snel actief lid van Synaspismos, de grootste van de dertien kleine partijen die uiteindelijk zijn gefuseerd in Syriza. In 2012 werd hij voor het eerst in het parlement gekozen. Varoufakis is geen partijlid. Behalve bij collega’s in de eurozone, ligt Tsakalotos daardoor ook beter binnen Syriza. Binnen de partij behoort hij tot de gematigden. Maandag besloten bovendien de voornaamste oppositiepartijen de regering in de onderhandelingen te steunen, mits die een breuk met Europa voorkomt.

Tsakalotos wil geen Grexit, heeft hij bij herhaling gezegd. Vandaag in Brussel moet hij alles uit de kast halen om te voorkomen dat hij niettemin de minister is die vertrek uit de eurozone in goede banen moet leiden.

    • Marloes de Koning