Linkse burgemeester verwijdert dictator Franco na 40 jaar uit straatbeeld

None

Bijna 40 jaar na de dood van Francisco Franco laat de gemeente Madrid de herinneringen aan het regime van de ex-dictator uit het straatbeeld verdwijnen. Zo verandert de Avenida del Comandante Franco met 167 andere straten van naam. Hiermee is de hand van de nieuwe linkse burgemeester Manuela Carmena zichtbaar.

Het was één van haar verkiezingsbeloftes om borden te verwijderen die verwijzen naar tijdperk-Franco en de Spaanse Burgeroorlog. Volgens een Spaanse wet van ‘het historisch geheugen’ had dit de voorbije jaren moeten gebeuren, maar onder leiding van de rechtse Partido Popular is dat in Madrid nagelaten. Voorstellen van de oppositie werden van de hand gewezen met het argument dat je niet „veertig jaar geschiedenis kunt wegpoetsen”.

In 2005 werd op het Plaza San Juan de la Cruz in Madrid het laatste Franco-standbeeld verwijderd. In de rest van het land zijn nog wel verwijzingen te vinden naar het tijdperk Franco, generalissimo van 1939 tot zijn dood in 1975.

Een omstreden straatnaam in Madrid is La calle de los Caídos de la Divisíon Azul; verwijzing naar de gevallenen van de blauwe divisie die meevocht met de Wehrmacht tegen Rusland. Over de verandering van sommige straatnamen bestaat nog twijfel; zoals over de Calle Agustin de Foxá, vernoemd naar de journalist-dichter die sympathiseerde met Franco.

    • Koen Greven