Dit is een artikel uit het NRC-archief
Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: Grieken met lege handen naar Brussel, zondag opnieuw EU-top

In Brussel praat de Griekse regering voor het eerst sinds het referendum met de ministers van Financiën van de eurolanden. De meeste ministers benadrukken dat Brussel de Grieken niet tot een Grexit zal dwingen, maar dat die beslissing aan de Griekse regering zelf is. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

teruglezen?

We sluiten dit liveblog nu af. Voor wie vanavond met ons meelas: hartelijk dank. En voor wie nu pas inschakelt, zetten we nog één keer de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag op een rij.

  • De extra vergadering van de Eurogroep van ministers van Financiën, de eerste sinds het Griekse euroreferendum van zondag, is op niets uitgelopen. De Eurolanden hadden Griekenland om een nieuw actieplan gevraagd, om te voorkomen dat het land afglijdt in financiële chaos. Maar minister Euclid Tsakalotos verscheen tot ergernis van zijn collega’s met lege handen op de bijeenkomst.
  • Tsakalotos zou zijn collega's hebben gevraagd om een overbruggingskrediet tot het eind van deze maand. Griekenland moet op 20 juli 3,5 miljard euro terugbetalen aan de Europese Centrale Bank. Vorige week bleef het land al in gebreke tegenover het Internationaal Monetair Fonds.
  • Premier Rutte zei "zeer somber" te zijn over de top en "over de vraag of Griekenland wel met voorstellen wil komen". "De Griekse regering neemt een groot risico met de belangen van het Griekse volk."
  • Zondag komen de regeringsleiders opnieuw bijeen in Brussel. Griekenland heeft tot vrijdagochtend 8.30 uur om een nieuw voorstel in te dienen, zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

 

Gemakkelijk op de hoogte blijven? Volg onze liveblogs en overig nieuws via Twitter (@nrc) en Facebook.

Juncker: tijd is op

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, laat weten op alles voorbereid te zijn. Er ligt een Grexit-scenario klaar. Hij is nog steeds kwaad over het 'terrorisme-incident'. "We hebben alles gedaan om de Grieken te helpen, de tijd is op." De deadline voor het Griekse voorstel staat op vrijdagochtend om 8.30 uur.

zondag, deadlinedag

De deadline voor de Grieken staat eind deze week, zegt Donald Tusk, voorzitter van de Raad van regeringsleiders tijdens de persconferentie. "Als er dan geen oplossing komt, stoppen we met onderhandelen." Tusk wil alle 28 eurolanden bij de top hebben, omdat het de hele unie aangaat.

Twitter avatar SophyRidgeSky Sophy Ridge Donald Tusk:If can't find consensus "will mean the end of negotiations with all the possible consequences including the worst case scenario"

persconferentie vervolgt, nu merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is minder optimistisch dan de Italiaanse premier Matteo Renzi en spreekt van een "lange, intensieve discussie". Merkel zegt dat ze vóór donderdag een gedetailleerd voorstel van de Grieken verwacht en bevestigt dat Griekenland morgen een nieuw verzoek voor noodsteun bij het Europese noodfonds ESM indient, zo melden verschillende journalisten op Twitter.

Twitter avatar Efkouts EfiKoutsokosta #Merkel says that the Greek PM @atsipras will submit a new request for a loan to the #ESM tomorrow. #Greece

Renzi: andere visie nodig

"Ik ben niet pessimistisch", zei Renzi tijdens de persconferentie.

Twitter avatar mathieuvonrohr Mathieu von Rohr Renzi: "we can achieve an agreement on Greece", but says there won't be a solution "if we don't invest in a different vision of Europe."

officieel: zondag nieuwe bijeenkomst

De geruchten kloppen: op zondag komen de regeringsleiders opnieuw bijeen tijdens (opnieuw) een 'beslissende top', zo heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi zojuist gezegd. Griekenland heeft tot uiterlijk zondag om de laatste voorstellen te sturen naar de EU-top.

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Zondag weer Top, dan met alle 28 regeringsleiders. Rutte gaat ons om 22h30 uitleggen waarom

eind van de eurotop

En toen was het voorbij. Nu is het wachten op de persconferentie (hier live), meldt de woordvoerder van Donald Tusk, voorzitter van de Raad van regeringsleiders.

Twitter avatar PrebenEUspox Preben Aamann #EuroSummit on #Greece finished. Soon joint press conference by @eucopresident Tusk & @JunckerEU on the results.

de stand van zaken (in bullets)

 

 

  • De extra vergadering van de Eurogroep van ministers van Financiën, de eerste sinds het Griekse euroreferendum van zondag, is op niets uitgelopen. De Eurolanden hadden Griekenland om een nieuw actieplan gevraagd, om te voorkomen dat het land afglijdt in financiële chaos. Maar minister Euclid Tsakalotos verscheen tot ergernis van zijn collega’s met lege handen op de bijeenkomst.
  • Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem gaf Tsakalotos tot uiterlijk morgenochtend om alsnog met "geloofwaardige voorstellen" te komen. Athene zou vanavond alsnog een officieel verzoek om nieuwe noodsteun hebben ingediend bij het Europese noodfonds ESM.
  • Tsakalotos zou zijn collega's hebben gevraagd om een overbruggingskrediet tot het eind van deze maand. Griekenland moet op 20 juli 3,5 miljard euro terugbetalen aan de Europese Centrale Bank. Vorige week bleef het land al in gebreke tegenover het Internationaal Monetair Fonds.
  • Premier Rutte zei "zeer somber" te zijn over de top en "over de vraag of Griekenland wel met voorstellen wil komen". "De Griekse regering neemt een groot risico met de belangen van het Griekse volk."

 

optimistisch

Martin Selmayr, kabinetschef van de Europese Commissie onder Jean-Claude Juncker, ziet een lichtpuntje (ook gespot door de wachtende journalisten).

Twitter avatar MartinSelmayr Martin Selmayr Hope over the Justus Lipsius #with Juncker http://t.co/F91uaZ0DbY

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Rainbow over the Euro Summit. Sign of hope? http://t.co/4zUD1g0A9J

Twitter avatar michaelbirnbaum Michael Birnbaum As Eurozone leaders meet in Brussels, rainbow breaks over the city. Can pot of gold at the end fund Greek bailout? http://t.co/DiEiApL97R

clinton: crisis is tragedie

Ook de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft zich uitgesproken over Griekenland, signaleert persbureau Reuters. Clinton noemt de crisis een "tragedie" en spoort de Europeanen aan alles in het werk te stellen om een akkoord te sluiten. CNN-verslaggever Eric Bradner:

Twitter avatar ericbradner Eric Bradner Hillary Clinton on Greece: "I want to see a resolution" with country in eurozone. She urged Europe to help. http://t.co/JWoT6H8lv3

intussen in griekenland

Een nieuw gevolg van de crisis over geld is dat de medicijnen opraken in Griekenland, schrijft nrc.next-redacteur Tom Vennink. Veel van de geneesmiddelen in Griekse apotheken worden in het buitenland geproduceerd. Sinds anderhalve week is het onmogelijk voor Grieken om geld over te maken naar rekeningen over de grens. Dus stoppen de leveranciers met aanleveren en droogt de stroom medicijnen naar de apotheken op. Vennink sprak met apotheker Katerine Siota.

Siota stuurt haar klanten die ze niet kan bedienen naar andere apotheken in Thessaloniki. Drie straten verderop – onderweg kom je twee rijen mensen voor geldautomaten tegen – is nog wel voldoende insuline verkrijgbaar. Maar apotheker Liana Tzivanopoulou kampt ook met tekorten. Ze kreeg te weinig doosjes levothyroxine binnen, een medicijn dat helpt bij een traag werkende schildklier.

Ook te weinig van binnengekregen: een middel tegen hoge bloeddruk en een aantal goedkope medicijnen tegen lichte kwalen. Een paar andere middelen krijgt ze sinds vorige week helemaal niet meer.

Lees morgen het hele verhaal in nrc.next.

meekijken

Leuk: achter de schermen bij de eurotop.

Twitter avatar EUCouncil EU Council Behind the scenes of the #EuroSummit: at the meeting table. #timelapse http://t.co/v2SoYNdt0X

korte verklaring tsakalotos

De eurozone gaf blijk van "politieke wil om Griekenland een nieuwe kans te geven", zo zei de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos na de bijeenkomst met zijn collega's in Brussel. Tsakalotos, die zeer korte verklaringen aan de pers gaf, sprak van "vooruitgang", meldt persdienst AFP.

Toen hij gevraagd werd naar het feit dat Griekenland formeel geen nieuwe voorstellen had ingediend, antwoordde hij: "het is ingewikkelder dan dat". "We zullen zien of het vanavond of morgen zal gebeuren."

'Grieken kunnen brief verzenden'

Bronnen binnen de Griekse overheid melden dat Griekenland klaar is om een brief te verzenden naar de ESM, het permanente noodfonds voor EU-lidstaten. Diezelfde bronnen zouden hebben gezegd dat Griekenland een overbruggingsprogramma wil voor de komende maand, een suggestie die vanavond al eerder werd gedaan door een Griekse regeringsfunctionaris.

Twitter avatar daphnenews Daphne Papadopoulou 1/ Greek govt sources from Brussels confirmed #Greece is ready to send letter to ESM for new aid programme - state news agency >

Twitter avatar daphnenews Daphne Papadopoulou 2/ Same sources said #Greece also wants a bridge programme to cover funding needs for current month

menu van de avond

Vergaderen maakt hongerig, zo weten we dankzij Politico-reporter Zeke Turner. Het menu van de regeringsleiders: van kabeljauwfilet tot chocolademousse.

Twitter avatar zekeft Zeke Turner At #Greece summit now, European leaders are eating: vichyssoise soup, cod fillet w anchovy butter, chocolate mousse on a biscuit base, moka

in beeld: gesprekken in brussel

De Griekse premier Alexis Tsipras in gesprek met de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi.

Foto EPA / Olivier Hoslet

Foto EPA / OLIVIER HOSLET

het griekse voorstel

Griekenland komt morgen inderdaad met een voorlopig voorstel aangaande de financiële situatie van Griekenland, zo zegt een bron van de Griekse regering tegen persdienst AFP. Daarbij zou rekening worden gehouden met uitslag van het referendum en het gemeenschappelijke standpunt van de Griekse politieke partijen.

Morgen praat de eurogroep telefonisch verder over de Griekse schuldencrisis en de moeizame onderhandelingen met Athene, zo zei eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem eerder vandaag. Hij hamerde er opnieuw op dat Griekenland "geloofwaardige economische hervormingen" nodig heeft. Dijsselbloem verwacht dat Athene morgen formeel een beroep zal doen op het ESM, het permanente noodfonds voor EU-lidstaten.

tsakalotos in perszaal

Een plotselinge opleving in de persruimte: de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos slentert naar buiten, onder toeziend oog van de journalisten. "We boeken vooruitgang", mompelt hij, waarna hij verdwijnt.

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Sudden media panic as @tsakalotos saunters out of #EU summit building through press area http://t.co/5C0w1ZhBdU

optie: nog een bijeenkomst

Als de ministers van Financiën niet voldoende vooruitgang boeken, komt er zondag mogelijkerwijs nog een bijeenkomst, zegt een Duitse regeringsfunctionaris tegen Bloomberg-journalist Arne Delfs.

Eerder vanavond sprak NOS-correspondent Arjan Noorlander al over dit gerucht:

Twitter avatar noorlanderarjan Arjan Noorlander Nieuwe tamtam. Nieuwe Eurotop komende zondag. Als de plannen er zijn. Of definitief niet meer

voorteken?

Toen ze hun toegangspassen nader bestudeerden, deden deze journalisten van The Times en The Financial Times een interessante ontdekking.

Twitter avatar BrunoBrussels Bruno Waterfield Holy fuck. Our emergency summit passes are for all July not just today (as usual) http://t.co/bZzRE5iwK8

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Just noticed my summit press credentials don't have today's date. Says "July 2015". Bad sign? Month of summits?

Q&A

De laatste weken wordt veel gespeculeerd over een #Grexit, maar hoe ziet zo'n proces er eigenlijk uit? De Wall Street Journal maakte een Q&A met de tien belangrijkste vragen.

Ook was een belangrijke vraag: waarom gooit de EU de Grieken niet gewoon uit de eurozone? NRC-journalist Mark Beunderman legt het uit op NRC Q.

In het kort: de stand van zaken

De top van regeringsleiders uit de eurozone is net begonnen en kan nog vele uren duren. Vooraf heeft de Griekse premier Alexis Tsipras overlegd met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

De vraag is of Tsipras tijdens dat overleg, en nu tijdens de top, een idee gaf/geeft van de mate waarin Griekenland bereid is verder te bezuinigen en te hervormen. Na de eurogroep vanmiddag werd dat niet duidelijk, aangezien de Grieken niet met een voorstel kwamen om uit de impasse te komen.

Als Tsipras zich vanavond op de vlakte houdt, zijn de regeringsleiders wellicht snel uitgepraat, zegt NRC-redacteur Wilmer Heck vanuit Brussel:

Het wachten is dan op nieuwe Griekse voorstellen die mogelijk morgen komen. Een van de vragen die wij vanavond beantwoord willen zien is hoe het mogelijk is dat alle regeringsleiders van de eurozone worden ingevlogen als er toch nog niets te bespreken valt.

Dijsselbloem naar Berlijn

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vertrekt morgen naar Berlijn. Hij heeft daar een onderhoud met vicekanselier en minister van Economische Zaken en Energie Sigmar Gabriel over de onderhandelingen met Griekenland, zo blijkt uit een persverklaring. Ook komen andere “aan de eurozone gerelateerde onderwerpen” ter sprake. Dijsselbloem wil graag opnieuw voor een periode van tweeënhalf jaar benoemd worden als voorzitter van de eurogroep. De Duitse bondskanselier steunt zijn uitdager, de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos.

nog een telefoontje

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zojuist ook met de Amerikaanse president Barack Obama getelefoneerd. Het gesprek ging over de onderhandelingen met Griekenland. Kort daarvoor belde de Griekse premier Alexis Tsipras met Obama.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Obama, Merkel discuss Greek debt crisis in phone call: White House

tussenoplossing

Griekenland komt met een tussenoplossing, meldt persbureau Reuters op gezag van een regeringsfunctionaris. Zo zouden de landen in elk geval de maand juli kunnen overbruggen. Zodra hier meer over bekend is, volgen meer updates.

Intussen op Twitter

Journalisten proberen krampachtig de handgeschreven notities van de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos te ontcijferen nadat hij gespot is op een foto met zijn schrijfblok onder zijn arm. Wat het íets makkelijker maakt: de aantekeningen zijn in het Engels.  Goed kijken dus.

Twitter avatar Schuldensuehner Holger Zschaepitz Everyone Is Trying to Decode This Photo of the #Greece's Finance Minister's Handwritten Notes http://t.co/EiXXBLK7So http://t.co/TpFoGBherP

Inmiddels zijn ook de eerste neptweets verschenen:

Twitter avatar Berlaymonster Berlaymonster Tsakalotos's #eurogroup notes EVEN closer up (tx @GreekAnalyst) I think he was wrong to rule out the second option. http://t.co/t5WlejnqH8

hier zitten ze dan

Donald Tusk, voorzitter van de Raad van regeringsleiders, meldt dat de bijeenkomst is begonnen: hier vergaderen de leiders over de ontstane politieke situatie nadat de nieuwe Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos vanmiddag naar de eurogroep kwam zonder nieuw voorstel voor een reddingsplan.

regeringsleiders reageren

We verzamelen enkele reacties van regeringsleiders na de eurogroep van vanmiddag. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat er na vandaag "nog steeds geen basis voor onderhandelingen" bestaat betreffende het ESM, het permanente noodfonds voor EU-lidstaten.

"We geloven dat solidariteit op Europees niveau en verantwoordelijkheid op nationaal niveau onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Met andere woorden: zonder solidariteit is er geen mogelijkheid om te helpen, zonder solidariteit en hervorming is het niet mogelijk om dat te bereiken wat we willen bereiken. [...] Het is nu geen kwestie van weken, maar van dagen. We zullen zien wat de Griekse premier ons zal vertellen."

De Italiaanse premier Matteo Renzi:

"Ik geloof dat de Grieken alles zullen doen om een akkoord te bereiken. Niet vandaag, maar wel in de komende uren."

De Belgische premier Charles Michel:

"Als er niets op de tafel ligt, en dat blijft zo, betekent het dat Tsipras het verzoek van de Grieken om in de eurozone te blijven niet respecteert. Als er geen voorstellen zijn, draagt hij een enorme verantwoordelijkheid tegenover zijn eigen volk en de eurozone."

 

Verveeld? Speel de eurotop-bingo van Politico!

Vind je het continue getouwtrek tussen de Griekse regering en Europa saai en eentonig worden? Speel dan de eurotop-bingo van Politico:

Alle uitspraken die de afgelopen weken tot in den treure werden herhaald zijn op de kaart te vinden. Met klassiekers als "een Griekse tragedie", "we hebben een erg vruchtbare discussie gehad" en "slikken of stikken".

Athene: oude voorstellen met paar verbeteringen

De eurogroep van vanmiddag was niet bedoeld om tot een akkoord te komen, maar om voorbereidingen te treffen voor de top van de eurozone. Dat heeft een regeringsfunctionaris gezegd, meldt persdienst Reuters. Volgens de bron staan de voorstellen die Athene afgelopen dinsdag deed nog steeds, maar zijn er enkele verbeteringen gedaan.

De regeringsmedewerkers vervolgde dat de betreffende voorstellen vandaag en morgen verder zullen worden besproken, met het doel om rap tot een akkoord te komen. Er wordt ook naar gestreefd om de liquiditeit in het Griekse bankwezen te herstellen, aldus de bron.

Beurzen in de min na uitblijven Grieks plan

De onzekerheid over de positie van Griekenland binnen de eurozone zorgde dinsdag voor dieprode koersborden op de Europese beurzen. In Amsterdam zakte de AEX-index 2,3 procent naar 456,64 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak bereikte daarmee het laagste niveau sinds medio februari en staat nu ruim 10 procent onder het hoogste punt van 2015. De MidKap leverde 1,9 procent in tot 683,47 punten.

De beurzen in Frankfurt, Parijs, Madrid en Milaan eindigden 2 tot 3 procent in de min. De Londense FTSE verloor 1,6 procent. (ANP)

Rutte: ik ben erg somber over deze top

Premier Mark Rutte (VVD) zegt erg somber te zijn over de eurotop:

"Ik ben ook heel somber over de vraag of Griekenland wel met voorstellen wil komen, tot een oplossing wil komen. Het lijkt nu dat ze de oude voorstellen opnieuw op tafel hebben gelegd als we de berichten mogen geloven."

Volgens de premier kunnen de Grieken alleen uit de huidige crisis komen door moeilijke maatregelen te nemen en verregaande hervormingen door te voeren. De verantwoordelijkheid om tot een oplossing te komen ligt in Athene, aldus Rutte. De tijd daarvoor dringt.

Tsipras belt met Obama

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zojuist met de Amerikaanse president Barack Obama gebeld. In het gesprek zou hij het Griekse voorstel om tot een akkoord te komen uiteen hebben gezet. Obama zou hebben gezegd dat de VS er zeer naar verlangen dat de onderhandelingen tot een bevredigend einde zullen komen.

Twitter avatar BBCGavinHewitt Gavin Hewitt Greek PM Tsipras has briefed President Obama on his proposal #greececrisis

Twitter avatar NikiKitsantonis NikiKitsantonis Greek source: @tsipras_eu spoke to @POTUS + set out Greek gov's proposal. Obama expressed intense desire of US for happy conclusion to talks

Juncker: de bal ligt bij Tsipras

Een oplossing van de problemen met Griekenland hangt af van de Griekse premier Alexis Tsipras. Dat zei president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Hij waarschuwde mensen dat ze niet snel een akkoord moeten verwachten.

Juncker zei dat ieder akkoord dat er vannacht doorheen wordt gehaast waarschijnlijk 'te gesimplificeerd' zou worden. Hij zei dat het doel was om "de orde te herstellen" in de situatie. Maar de bal ligt bij Tsipras, aldus Juncker.

Dijsselbloem: morgen conference call eurogroep

Morgen praat de eurogroep telefonisch verder over de Griekse schuldencrisis en de moeizame onderhandelingen met Athene. Dat heeft eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem vandaag gezegd. De PvdA-bewindsman hamerde er opnieuw op dat Griekenland 'geloofwaardige economische hervormingen' nodig heeft.

Dijsselbloem zei dat de volgende stap een brief met een nieuw Grieks voorstel is. De Grieken zouden vandaag met lege handen in Brussel zijn verschenen. Hij verwacht dat Athene morgen formeel een beroep zal doen op het ESM, het permanente noodfonds voor EU-lidstaten. Dijsselbloem zegt dat er "een groot gevoel van urgentie" is.

Griekse official: we hadden wel voorstel

Een Griekse official heeft aan persbureau Reuters laten weten dat er vandaag wel degelijk een voorstel is gepresenteerd aan de andere eurolanden, in tegenstelling tot wat er eerder werd gemeld.

"Vinden ze echt dat we zonder voorstel kwamen, of vonden ze onze voorstellen gewoon niet leuk?

Een tweede official binnen de Griekse afvaardiging:

"We zijn met de voorstellen gekomen die de eurogroep vorige week niet heeft besproken."

"Dat is het voor vandaag"

Kort, krachtig. De Finse minister van Financiën:

Twitter avatar alexstubb Alexander Stubb That's it for today's #Eurogroup.

Draghi: geen commentaar

De president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi kwam zojuist aan in Brussel, voor de ingelaste eurotop van vanavond. En hij zei niks:

De eurogroep is voorbij, Dijsselbloem spreekt zo

De vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden, de eurogroep, is zojuist afgelopen. Voorzitter Dijsselbloem geeft naar verwachting binnen enkele minuten een statement af, meldt de correspondent van de Griekse krant Kathimirini in Brussel:

Twitter avatar Elbarbie Eleni Varvitsiotis Τελείωσε το #Eurogroup, δήλωση @J_Dijsselbloem σε μερικά λεπτά.

Tsipras inderdaad naar parlement morgen

De Griekse premier Tsipras komt inderdaad naar het Europees Parlement morgen, bevestigt de voorzitter daarvan, Martin Schulz.

Twitter avatar EP_President EP President After our phone conversation @tsipras_eu confirmed he will be coming to plenary tomorrow morning

De liberale fractie ALDE in het Europees Parlement had Tsipras uitgenodigd. In eerste instantie had hij de uitnodiging afgewezen, waarop leider Verhofstadt fel uithaalde naar de Griekse premier. Nu reageert de Belg verheugd:

Twitter avatar GuyVerhofstadt Guy Verhofstadt Pleased @atsipras changed his mind and looking forward to debate on #Greece tomorrow. The fate of the Greek citizens & the EU is at stake

Premier Malta: dit helpt niet

Nu komt het ook uit officiële bron: de Grieken zijn niet met een voorstel gekomen vandaag, schrijft de Maltese premier Joseph Muscat op twitter. En dat helpt niet voor de bijeenkomst van regeringsleiders die voor vanavond 18.00 uur gepland staat:

Twitter avatar JosephMuscat_JM Joseph Muscat The absence of a concrete proposal by #Greece government doesn't help this evening's #Eurozone leaders' meeting -JM

"Morgen is er niemand meer om het voorstel te lezen"

Als de Griekse regering morgen wel met een voorstel op de proppen komt, is dat mogelijk te laat. Dat heeft een bron in Brussel gezegd tegen Reuters.

"Als ze echt van plan zijn morgen wel met een officieel plan te komen, dan is er mogelijk niemand meer om het te lezen."

De ministers van Financiën van de eurolanden kwamen vandaag om 13 uur in een bijzondere zitting bijeen om de Grieken voor het eerst te spreken na het 'nee' in het referendum zondag. Gisteren hadden de landen wel gevraagd om een "serieus voorstel" vooraf.

Zojuist bleek dat daar geen sprake van was: de nieuwe Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos kwam met lege handen.

AEX naar laagste punt sinds februari

De onrust rond Griekenland heeft ervoor gezorgd dat in Amsterdam de AEX naar het laagste punt sinds medio februari is gezakt. De AEX stond rond 16.00 uur 0,9 procent in de min op 462,90 punten. Daarmee staat de hoofdgraadmeter van het Damrak bijna 10 procent onder het hoogste punt van 2015, dat eind april werd bereikt. De MidKap daalde 1 procent naar 689,81 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 0,8 en 1 procent in. De Londense FTSE-index stond 0,4 procent in de min. (ANP)

Tsipras naar Europees Parlement?

De Griekse premier Alexis Tsipras spreekt naar verluidt toch morgen voor het Europees Parlement. Dat meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar Reuters Reuters Top News BREAKING: Greek PM Tsipras to address European Parliament on Wednesday - government official. http://t.co/6XK1CpDOUN http://t.co/IpXXRej38r

Eerder vandaag haalde de leider van de liberale fractie Guy Verhofstadt nog hard uit naar de Griekse leider omdat hij zou weigeren voor het democratisch gekozen Europese orgaan te komen spreken.

Twitter avatar GuyVerhofstadt Guy Verhofstadt .@atsipras, it's a scandal you refuse to come to @Europarl_EN for a debate on #Greece. You are the PM of Greece, the cradle of #democracy

Twitter avatar GuyVerhofstadt Guy Verhofstadt If Tsipras wants European taxpayers to bail out #Greece, he must explain what he wants to do next in full transparency in #Eplenary

Geen voorstel vandaag, "misschien woensdag"

Een hoge official binnen de eurozone heeft aan persbureau Reuters laten weten dat er inderdaad vandaag geen voorstel is gekomen van de Grieken vandaag. De official meldt dat de Grieken "misschien" morgen wel met een voorstel komen.

Of kwamen de Grieken met het oude voorstel?

Andere bronnen melden dat Griekenland wel met een voorstel is gekomen, namelijk met het oude voorstel dat al op tafel lag, samen met een aantal aanvullende eisen.

Twitter avatar suzannelynch1 Suzanne Lynch Now suggestion that proposals are same proposals as last time #Greece #GreekCrisis #Greferendum

Twitter avatar fxmacro FxMacro 9:25:21 AM DJN - DJ GREECE SUBMITS SAME PROPOSALS AS BEFORE AT EUROGROUP MEETING--GREEK GOVT OFFICIAL

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Another #eurozone official says #Greece delegation has now made oral presentation on proposals. Written submission comes tomorrow.

Morgen pas nieuwe Griekse plannen

Voorafgaand aan de EU-top in Brussel, waar de nee-uitslag van het Griekse referendum wordt besproken, verwachtten verschillende Europese ministers van Financiën nog dat er een nieuw Grieks voorstel zou komen voor hervormingen in ruil voor een hulpprogramma. Maar vlak na de aanvang van de bespreking werd duidelijk dat de Grieken vandaag geen nieuwe plannen presenteren.

De nieuwe Griekse minister van Financiën Tsakalotos zegt morgen met een nieuw voorstel te komen voor een reddingsplan voor Griekenland.

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel 2 #eurozone officials tell me #Greece hasn't arrived w/new proposal at #eurogroup. 3rd tells me it comes "tomorrow" http://t.co/C6DoHjQrAf

Premier Mark Rutte zei gisteravond nog tegen de Tweede Kamer dat de Grieken niet met een "flutverhaal" moesten komen. Minister Dijsselbloem benadrukte dat de tijd voor de Grieken begint te dringen omdat de situatie volgens hem “wezenlijk is verslechterd”, omdat de staatsschuld is opgelopen en er geen belastingen zijn geïnd.

Intussen bij de pinautomaten...

Twitter avatar tomvanteinde Tom van 't Einde dag en nacht rijen voor de pinautomaten. Verwachting is dat het geld vrijdag op is. #Griekenland #EenVandaag http://t.co/ah2VJPJanY

'Grieken met lege handen aan onderhandelingstafel'

De Griekse krant Kathimerini meldt dat de Grieken "met lege handen" zijn aangekomen in Brussel.

Twitter avatar ekathimerini Kathimerini English Kathimerini's Brussels correspondent @Elbarbie: Acc to info:Greeks came without proposals.Tomorrow will submit new request and proposals.

Volgens hun correspondent in Brussel presenteren de Grieken morgen een nieuw voorstel.

(De Engelse versie van de Griekse krant Kathimerini wordt gedrukt in Athene en gedistribueerd samen met de International New York Times in Griekenland en Cyprus.)

'Inhoudelijk zal koers van de Grieken niet veel veranderen'

"Inhoudelijk brengt de wisseling van de wacht op het Grieks ministerie van Financiën geen andere koers", schrijft De Koning.

"Tsakalotos verving Varoufakis de afgelopen maanden al tijdens de vergaderingen van de Eurogroep van ministers van Financiën. Dat was een concessie van de Grieken nadat duidelijk was geworden dat Varoufakis teveel wrevel opriep bij zijn collega’s."

Tsakalotos: gematigd en minder kleurrijk

De 55-jarige Tsakalotos wordt getypeerd als minder charismatisch en bescheidener dan zijn voorganger Yanis Varoufakis. "Minder kleurrijk, gematigd en gepromoveerd in Oxford", schrijft correspondent Marloes de Koning.

Lees het hele profiel van de kersverse Griekse minister van Financiën in NRC Handelsblad.

Zo ziet de nieuwe Griekse minister van Financiën eruit

Vandaag ontmoeten de ministers van Financiën van de EU-landen voor het eerst hun nieuwe Griekse collega in de rol van minister van Financiën.

De nieuwe Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos (m), met links Jeroen Dijsselbloem en rechts Michel Sapin, de Franse minister van Financiën.

De nieuwe Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos (m), met links Jeroen Dijsselbloem en rechts Michel Sapin, de Franse minister van Financiën. Foto EPA / Laurent Dubrule

Euclides Tsakalotos bij de start van de eurogroep vandaag.

Euclides Tsakalotos bij de start van de eurogroep vandaag. Foto EPA / Laurent Dubrule

Online shoppen binnen Griekenland kan gewoon

Grieken mogen per dag maar zestig euro opnemen. Maar online shoppen, mits binnen Griekenland, kan gewoon. En met pin of creditcard betalen op de meeste plekken ook.

NRC-correspondent in Athene Marloes de Koning schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad over de online koopwoede in Griekenland: een fornuis, een nieuwe vaatwasser en dure make-up worden online aangeschaft. Nu het nog kan.

Lees de reportage digitaal en vanmiddag in NRC.

In beeld: feestende Grieken na "nee"

Nee-stemmers vierden zondagavond in Griekenland, terwijl de stemmen nog werden geteld, uitbundig feest op straat in het centrum van Athene. Bekijk de fotoserie van NRC:

[inbeeld]/inbeeld/2015/07/06/feestende-grieken-na-oxi/[/inbeeld]

Brussel denkt na over humanitaire hulp aan Griekenland

Tijdens de EU-top pleit de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, voor onmiddellijke humanitaire hulp aan Griekenland. Schultz en andere sociaaldemocraten willen dat openbare diensten blijven functioneren en behoeftige mensen de spullen krijgen die nodig zijn om te overleven.

Schulz wijst op gepensioneerden die geen medicamenten meer kunnen kopen omdat zij door de gedwongen sluiting van banken geen geld meer hebben. De Europese Commissie in Brussel inventariseert de mogelijkheden voor acute hulp.

Een ander Grieks probleem: steeds meer artsen gaan in het buitenland werken

The New York Times publiceerde eerder deze week een korte documentaire over een ander Grieks probleem: sinds de financiële crisis verlaten steeds meer artsen het land, om in Duitsland te werken. Volg in zes minuten de beweegredenen van een paar Griekse artsen om in Duitsland carrière te maken.

Zo ziet de aankomst van de ministers in Brussel eruit

Er is vanzelfsprekend veel pers aanwezig bij de aankomst van de ministers van Financiën van de eurolanden in Brussel. Veel pers en fotografen staan opgesteld:

De eurogroep komt bijeen in Brussel. Rechts staan medewerkers van internationale media.

De eurogroep komt bijeen in Brussel. Rechts staan medewerkers van internationale media. Foto ANP / Jonas Roosens

Finse minister stuurt ook niet aan op een Grexit

Ook de Finse minister van Financiën Alexander Stubb zegt ze Griekenland niet de eurozone uit zal dwingen, maar dat de keuze wel aan hen zelf is.

"We hebben respect voor de uitkomst van het referendum en er is ruimte voor onderhandeling, maar de tijd dringt en de eisen en condities van de eurogroep zullen niet minder hard zijn."

Stubb verwacht vandaag geen akkoord, het zal vooral gaan om luisteren naar de Griekse plannen, zegt hij.

 De Finse minister van Financien Alexander Stubb komt aan in Brussel

De Finse minister van Financien Alexander Stubb komt aan in Brussel. Foto ANP / Jonas Roosens

Belgische minister: Grexit is beslissing van Athene, niet van Brussel

In Brussel zegt de Belgische minister Johan Van Overtveldt bij aankomst:

"De tijd dringt. De Griekse economie is in vrije val en het bankensysteem zo goed als. Een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone is een beslissing die in Athene wordt genomen, niet in Brussel."

De Belgische minister van Financien Johan Van Overtveldt komt aan in Brussel bij aanvang van de tweede dag van de speciale Eurogroep vergadering waar de Griekse schuldencrisis besproken wordt.

De Belgische minister van Financien Johan Van Overtveldt komt aan in Brussel bij aanvang van de tweede dag van de speciale Eurogroep vergadering waar de Griekse schuldencrisis besproken wordt. Foto ANP / Jonas Roosens

Voorzitter Europees Parlement geen voorstander van Grexit

Ook Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, is geen voorstander van een Grieks vertrek uit de eurozone. Dat zei hij tijdens een persconferentie in Straatsburg.

Zondag had Schulz tegen de Duitse radio gezegd dat Griekenland bij een 'nee' mogelijk een andere valuta moest nemen.

Twee dagen na het referendum liet de Duitse Schultz weten dat een Grexit niet het doel mag zijn.

"Ik ben er voorstander van dat Griekenland in de eurozone blijft. De mensen die de eurozone willen opsplitsen zitten in mijn ogen fout."

'Getalenteerde politici vinden altijd een compromis'

Rimantas Šadžius, minister van Financiën van Litouwen, is niet voor een Grexit.

"Wij zijn nieuwkomers in de eurozone en zijn voor een toename van het aantal landen in plaats van een krimp."

Op de vraag of er nog ruimte is voor onderhandelingen, zegt Šadžius:

"Er is altijd plek voor compromissen en getalenteerde politici weten altijd een akkoord te vinden op het moment dat er geen licht meer in de duisternis lijkt te zijn."

'Er is tijd, niet veel, maar het is er wel'

Op de vraag of dit de laatste keer is dat de ministers samenkomen, antwoordde de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos:

"Ik denk het niet. We hebben weinig tijd, maar er is tijd."

Maltese minister: 'Grexit is een optie, geen feit'

Bij zijn aankomst in Brussel zegt de minister van Financiën van euroland Malta, Edward Scicluna, dat een Grexit geen voldongen feit is, maar een mogelijkheid.

"Het gesprek gaat er nu over dat dit een optie is, maar het is zeker niet gezegd dat Griekenland nu uit de eurozone treedt."

Letse minister kan helpen

Jānis Reirs, minister van Financiën in Letland, zegt net in Brussel dat het alleen met Griekenland om de tekentafel wil als er concrete plannen voor de middel-lange termijn worden gepresenteerd door de Griekse regering.

Reirs zei verder dat zijn land ook door een moeilijke tijd is gegaan en dat zij met hun crisis-ervaring wellicht Griekenland kunnen helpen met de zoektocht naar een oplossing en het vormgeven van nieuwe plannen.

De Letse minister van Financiën Jānis Reirs

De Letse minister van Financiën Jānis Reirs. Foto EPA / Julien Warnand

Grieken betalen op tijd voor Russisch gas

Griekenland heeft op tijd betaald voor de levering van gas door Gazprom. Dat maakte het Russische staatsbedrijf vandaag bekend. Volgens een woordvoerder van Gazprom heeft Griekenland zijn import deze maand nog niet verlaagd ten opzichte van een jaar geleden. Het is onduidelijk hoe hoog de rekening is.

Gazprom leverde in juli tot nu toe 5 à 6 miljoen kubieke meter gas per dag aan de Grieken.

De Russische minister van Economische Zaken Alexei Oeljoekajev stelde dat Griekenland geen financiële steun heeft gevraagd van Rusland.

Dijsselbloem heeft nog geen Grieks voorstel gezien

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem heeft nog geen nieuw voorstel gezien van de Grieken, zei hij bij aankomst in Brussel.

De Nederlandse minister hoopt voorafgaand aan de eurogroep, die om 13 uur begint, met zijn nieuwe Griekse collega kennis te kunnen maken. Gisteren werd de omstreden Yanis Varoufakis vervangen door Euclides Tsakalotos. Dijsselbloem hoopt van hem te horen van de intenties van de Grieken zijn:

"Hoe ze denken er nog uit te kunnen komen. De druk ligt bij de Grieken, de situatie is penibel. Het is in hun belang om snel met een voorstel tekomen."

Süddeutsche: voorstel Grieken komt vrijwel overeen

Het nieuwe voorstel van de Grieken komt vrijwel overeen met dat waarover de bevolking zondag heeft gestemd. Dat schrijft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung, die zegt het voorstel in handen te hebben gekregen.

Volgens de krant willen de Grieken wel een paar wijzigingen aanbrengen. Als bijvoorbeeld de btw wordt verhoogd, moeten daarop wel uitzonderingen op kunnen worden gemaakt. Op deze manier moeten bijvoorbeeld toeristen op de populaire eilanden worden ontzien. Verder willen de Grieken de hervorming van de pensioenen later doorvoeren en minder hard snijden in de defensie-uitgaven.

Marcel van Roosmalen haalt herinneringen op

marcel3
Columnist Marcel van Roosmalen haalt herinneringen op aan een jeugdvriend die naar Griekenland is vertrokken:

" Ik vond hem eigenlijk altijd al Grieks, zeker in zijn afkeer van regels en de Belastingdienst."

Wiebes: ik hoop op "erg serieus voorstel" van Grieken

De Nederlandse staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes hoopt dat de Grieken vandaag "in hun bagage een erg serieus voorstel meenemen".

"Alleen dan kunnen we serieus verder praten."

Wiebes sprak bij aankomst in Brussel. Daar begin om 13.00 uur de eurogroep. De schuldeisers hebben Griekenland gisteren gevraagd om vooraf aan die vergadering met een nieuw voorstel te komen.

Wiebes is bij de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden aanwezig omdat de Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem de eurogroep voorzit.

Ook Delhaize betaalt het loon contant uit

Foto: Delhaize Group

De ingang van een vestiging van Alfa Beta, zoals de Delhaize-winkels in Griekenland heten. Foto: Delhaize Group

Ook supermarktketen Delhaize, dat onlangs een fusieakkoord sloot met Ahold, betaalt het personeel in Griekenland in cash uit. "Daar zijn we deze week mee begonnen", aldus een woordvoerder tegen persbureau ANP. Delhaize heeft 14 vestigingen in het land.

De Griekse banken mogen momenteel maar 60 euro per dag uitgeven aan hun klanten. De winkels van Delhaize, die opereren onder de naam Alpha Beta, willen met de contante uitbetaling dan ook de onzekerheid bij de werknemers wegnemen. Eerder vandaag al bleek dat de grote Griekse elektronicaketen Kotsovolos deze ervoor gekozen heeft in munten en biljetten uit te betalen.

Fidel Castro feliciteert Tsipras met overwinning

Foto: EPA / Cubdebate / Estudios Revolucion

Foto: EPA / Cubdebate / Estudios Revolucion

De voormalige Cubaanse president Fidel Castro heeft de Griekse premier Tsipras gisteren in een brief gefeliciteerd met zijn "briljante politieke overwinning".

Volgens Castro wekt Griekenland momenteel veel bewondering op in Latijns-Amerika en de Caribische eilanden, omdat het land de eigen identiteit en cultuur zo goed verdedigt "tegen externe agressie". Hij wenst "zijn waarde collega" Tsipras tot slot "het grootste succes" toe.

De Griekse krant Enikos publiceerde de brief in het Spaans en maakte een vertaling in het Engels.

20 procent minder startende bedrijven in Griekenland

In de eerste zes maanden van dit jaar is het aantal startende bedrijven in Griekenland met 20 procent afgenomen. Dat meldt de Griekse krant Kathimirini, op basis van cijfers van de Griekse KvK. Het aantal startups bedroeg volgens de cijfers 16.095 tussen 1 januari en 30 juni. Een jaar eerder telde de KvK er nog ruim 20 duizend.

Euro onder de 1,10 dollar

De angst voor een Grexit lijkt toe te nemen op de financiële markten. In afwachting van de eurogroep en de eurotop vanmiddag, is de euro gedaald in waarde ten opzichte van de dollar:

De markt voor Griekse staatsleningen beweegt ondertussen de andere kant op. Het rendement op leningen met een looptijd van 2 jaar is gestegen naar 52 procent.

Twitter avatar Schuldensuehner Holger Zschaepitz Greek bonds continue to fall on fresh #Grexit fears. #Greece's 2y yields jump >52%. http://t.co/KQhLe8mdYa

De Griekse crisis in 3 minuten

Vox.com maakte een paar dagen gelezen een filmpje waarin ze in drie minuten de Griekse crisis uitleggen. We gaven er al eerder aandacht aan, maar omdat ie zo goed is doen we dat gewoon nog een keer:

Beurzen nog weinig in beweging

De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs stond in het eerste handelsuur op een klein verlies. De andere graadmeters in Europa toonden juist een wat hoger beeld. Beleggers doen het rustig aan, in afwachting van resultaten uit Brussel waar wederom wordt gepraat over de Griekse kwestie.

De AEX stond omstreeks 09.45 uur 0,2 procent lager op 466,51 punten. De MidKap noteerde 0,1 procent lager op 695,93 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,3 procent. (ANP)

Griekse bedrijven betalen loon contant uit

Foto: Kotsovolos

Kotsovolos is een dochterbedrijf van het Britse Dixons Carphone. Foto: Kotsovolos

Ten minste drie Griekse bedrijven hebben ervoor gekozen om hun personeel deze week in cash uit te betalen, meldt persbureau Reuters. Onder meer de grootste elektronicaketen van Griekenland, Kotsovolos, heeft hiervoor gekozen.

Door het loon in contanten uit te betalen, geven de bedrijven hun personeel meer financiële armslag. Van hun rekeningen mogen ze door de kapitaalrestricties namelijk maar 60 euro per dag pinnen.

next.checkt: aantal zelfmoorden in Griekenland flink hoger

De Griekse overheid maakte een 'voorlichtingssite' over het referendum van afgelopen zondag, die onder meer een pagina had die 'info & infographics' heette. Daar stond geen informatie over het hoe en wat van het stemmen, maar ook hier klonk luid en duidelijk het stemadvies door van de regering-Tsipras. Onder de kop 'social impact' (in koeienletters) stond dat het Griekse zelfmoordcijfer tussen 2010 en 2014 met 35 procent is gegroeid. Op zo’n partijdige site ben je geneigd dat met een korrel zout te nemen. Is dit inderdaad makkelijke propaganda of kille, keiharde waarheid? Lees de next.checkt (€).

Juncker: een grexit is een makkelijke oplossing, en die bestaat niet

Foto: AFP / Patrick Hertzog

Foto: AFP / Patrick Hertzog

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone, of zelfs de Europese Unie, is geen optie. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, vanochtend in het Europees Parlement in Straatsburg.

"Ik wil een Grexit voorkomen. Dat zou een makkelijke oplossing zijn, en die bestaan niet. Het gaat om het sluiten van een compromis."

Juncker verwacht niet dat er vanmiddag in Brussel tijdens de eurotop meteen oplossing komt. De top is vooral bedoeld om met elkaar te praten, zei Juncker, en "om de orde te herstellen in de situatie”. Hij riep op tot gezond verstand.

"We moeten onze ego's, en in mijn geval is dat een groot ego, opzij zetten.”

Juncker kondigde aan dat hij Tsipras om nadere uitleg gaat vragen waarom zijn regering ervoor koos om een referendum te organiseren. Vorige week gaf de Luxemburgse voorzitter van de Europese Commissie tijdens een speech aan dat hij zeer verrast was over dat nieuws. Hij sprak over "egoïstische en tactische spelletjes" door de Grieken.

“In één nacht heeft Europa een zware klap gekregen. Europa kan alleen werken als we in een dialoog verschillen kunnen overbruggen. Geen democratie staat boven een andere.”

Waarom wordt er toch weer gepraat met de Grieken?

Onze redacteur Mark Beunderman heeft op een rijtje gezet waarom er nu toch weer gepraat wordt met de Grieken, ondanks het overtuigende nee van de bevolking zondag:
1. Het is allemaal politiek
2. Een Grexit is een duister scenario
3. Je gooit een land er niet zomaar uit
Lees het volledig stuk op NRC Q.

Griekse beurs blijft ook dicht

Net als de banken blijft ook de Griekse aandelenbeurs tot zeker donderdag dicht. Dat meldt de presentator van het beursprogramma van Bloomberg TV:

Twitter avatar FerroTV Jonathan Ferro ATHENS EXCHANGE TO STAY SHUT UNTIL AT LEAST THURS.: SPOKESWOMAN

Franse premier Valls: er is een basis voor een overeenkomst

Volgens de Franse premier Manuel Valls bestaat er een basis van een overeenkomst voor de financiële redding van Griekenland. Dat zei de Franse premier vanmorgen op het Franse radiostation RTL.

Volgens de premier is een deal ook essentieel voor Griekenland, "omdat een exit uit de eurozone de Griekse bevolking in een onhoudbare situatie zou storten". Een overeenkomst is echter niet alleen voor de Grieken essentieel, benadrukte Valls, maar ook "voor de cohesie van de eurozone en Europa".

Frankrijk is een van de weinige landen in de eurozone die niet wil horen van een Grexit en, zoals Valls zei, “alles” zal doen om de Grieken aan boord te houden. Het land vreest dat een Grexit het begin van het uiteenvallen van de EU is.

Dit is er gisteren gebeurd

De belangrijkste gebeurtenissen van gisteren:
- In de ochtend stapte Yanis Varoufakis op als de Griekse minister van Financiën. De nieuwe minister heet Euclid Tsakalotos. Volgens Varoufakis was zijn positie niet langer houdbaar omdat zijn aanwezigheid geen goede uitwerking zou hebben op een deal.
- De Europese Centrale Bank draaide de duimschroeven bij de Grieken nog verder aan. In een persbericht maakte de bank bekend dat het Griekse onderpand, dat bepaalt hoeveel noodsteun het land kan krijgen, nog verder is afgewaardeerd.
- Premier Rutte sprak op een ingelast Kamerdebat gisteravond al klare taal: als de Grieken met een 'flutvoorstel' aankomen, zijn de onderhandelingen snel afgelopen.

We hebben gisteren van 7 tot 23 uur een liveblog bijgehouden. Lees het hele liveblog hier terug.

Dit kunnen we vandaag verwachten in Brussel

Vandaag zijn de ogen van de wereld gericht op Brussel, waar de ministers van Financiën en de regeringsleiders van de eurozone bij elkaar komen om te praten over en met de Grieken. De situatie lijkt met de dag moeilijker te worden voor de Grieken, zeker na het ‘nee’ tijdens het referendum van afgelopen zondag. Lees hier wat we vandaag kunnen verwachten.