Sport

Je complete reis vastleggen zonder gps, da’s ook nog eens fijn voor je batterij

Screenshot Polarsteps

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: zo onthoud je de leukste plekjes op reis zodat je thuis je vrienden kunt tippen.

Bedrijf: Polarsteps
Oprichter: Niek Bokkers (35) Job Harmsen (23) Max Neustadt (33) en Koen Droste (30)

Je gaat deze zomer rondtrekken door Azië, en belooft om de leukste plekken en routes te onthouden voor je collega die ook dit jaar nog naar Azië vertrekt. Maar eenmaal thuis heb je geen idee meer waar je precies bent geweest, en kom je niet verder dan een paar mooie eilanden en die grote tempel ‘die je echt moet zien’. Herkenbaar? Dan heeft de start-up Polarsteps een goede app voor je.

Wat is het?

Een app die je reisroute trackt. Tijdens je reis houdt de app precies bij welke route je hebt afgelegd. Die komt vervolgens te staan op een mooi, interactief kaartje in de app (iOS). Dit werkt het best voor de wat langere routes, voor een route door een stad wordt het wel heel erg priegelwerk.

Hoe werkt het?

De enige voorwaarde is dat je je mobieltje aan laat staan, en niet op vliegtuigstand zet. De app bepaalt je positie namelijk door de signalen van telefoonmasten bij je in de buurt met een wiskundige formule te berekenen. Dus niet, zoals de meeste trackers, via internet of gps. Het voordeel daarvan is dat je batterij niet zo snel leeg gaat.

Bestaat dit nog niet?

Er bestaan ontzettend veel reis-apps, trackers en websites waarmee je je reis kunt loggen. Maar deze app is vrij uniek omdat-ie dus geen gps gebruikt: fijn voor je batterij.

Wat is het verdienmodel?

Dat is er nog niet. Ze zijn pas sinds april begonnen, en moeten nog extra features inbouwen die geld moeten opleveren. Ze zijn wel bezig dingen te bedenken, zoals de mogelijkheid om je fotoalbums en het kaartje van je trip uit te laten printen, of om gebruikers gesponsorde activiteiten als suggesties te geven.

Hoeveel mensen maken er gebruik van?

Polarsteps is sinds april live, en er zijn nu zo’n zesduizend mensen die de app gebruiken.